A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk félévente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. A magyarok adakozási szokásait vizsgáló online felmérést a Visa megbízásából az Ipsos végezte idén augusztusban, ezer ember megkérdezésével.

Charity,,Donation,And,Volunteering,Concept,-,Close,Up,Of,International
Fotó: Shutterstock

Sármay Bence ismertette, hogy az adakozók több mint fele 5000 forint alatti, csaknem egyharmaduk 5–10 ezer forint közötti összeget adományoz. Az érintettek többsége átutalással vagy készpénzben adakozik, azonban tíz megkérdezettből hét jelezte, hogy adományozásnál szívesen fizetne kártyával, ha lenne rá lehetőség. Az utóbbinál a válaszadók csaknem fele azt mondta, hogy a hétköznapi kártyahasználatra jellemző egyszerűséget, biztonságot és kényelmet szeretnék tapasztalni az adakozásnál is.

Ezért a Visa a bankkártyás adományozás ösztönzése érdekében kampányt indított, Magyarországon 11 beltéri és három kültéri adománygyűjtő totemet helyeztek ki.

Ezeken a pontokon bankkártya vagy okos eszközök segítségével lehet adakozni a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) részére egészen október 24-ig.

A kültéri adományozási pontok Budapesten találhatók a Magyar Zene Házánál, az Akváriumnál és a Westendnél. Beltéri egységeket viszont a főváros mellett vidékre is helyeztek: Győrbe, Szegedre, Kecskemétre és Miskolcra.

Sármay Bence a kampány indulása kapcsán elmondta, hogy szeptember 24-én, vasárnap volt a siketek világnapja. A 2020-as adatok szerint hazánkban több mint egymillió hallássérült ember él, a lakosság több mint 10 százaléka.

Kósa Ádám, a Sinosz elnökségének tagja, európai parlamenti képviselő elmondta: amiatt vállalták az együttműködést, hogy felhívják a társadalom figyelmét a hallássérültek világára.

Atlétikai vb: jótékony célra ajánlják fel a megmaradt ásványvizet és dekorációkat a szervezők

Hozzávetőleg 44 ezer palack víz jut el a rászorulókhoz a budapesti atlétikai világbajnokság után megmaradt készletekből.

A Visa indított egy másik kampányt is, amelyben a Change Hungaryval működik együtt, országszerte 51 adománygyűjtő pont kihelyezésében támogatja a társaságot. Ezeken a pontokon a bankkártyás adománygyűjtésnek köszönhetően az emberek számos alapítványt, civil szervezetet támogathatnak.

A két évvel korábban alapított Change Hungary adományozó totemek telepítésével és üzemeltetésével foglalkozik. A cég 28 szervezettel áll kapcsolatban, amelyek gyermekvédelem, oktatás, kultúra, környezetvédelem és az állatvédelem területén tevékenykednek. A Visa és a cég együttműködésében telepített adománygyűjtő pontokon bankkártya segítségével leadott adomány közvetlenül a támogatott civil vagy nonprofit szervezet, illetve alapítvány bankszámlájára érkezik.