Bírói engedéllyel tartott rajtaütésszerű vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Booking.com budapesti irodájában.

booking.com
Fotó: Shutterstock

A megerősítette az Index értesülését, hogy vizsgálói ellenőrzést hajtottak végre az utazásszervező cég budapesti irodájában. A gyorsított ágazati vizsgálatot a Booking.com-mal kapcsolatban felmerült online szállásfoglalási piacon tapasztalt visszaélések miatt rendelték el.

A lap azt írta, hogy az elmúlt napokban a GVH vizsgálói több helyszínen is megjelentek, hogy az online szálláshelyfoglaló piac szereplőitől adatokat gyűjtsenek. A Booking.com irodájában jelenleg is tart a vizsgálat. A GVH a vizsgálatot ugyan megerősítette, de több információval nem szolgált az ügyről.

Az információgyűjtés lezárultát és az adatok elemzését követően a GVH nyilvános jelentéstervezetben összegzi majd az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálat eredményeit 

– írta meg az Index a GVH tájékoztatására hivatkozva. A vizsgált eredményeinek elkészítésére a nemzeti versenyhatóságnak 30 napja van, amely indokolt esetben összesen kétszer 30 nappal meghosszabbítható.

A GVH célja elsősorban a magyar szállásfoglalók és szállásadók védelme. Ennek érdekében a vizsgálatot a lehető leggyorsabban le fogják zárni – ígérte a hivatal.

Brüsszel beint a Bookingnak

Az várhatóan megvétózza, hogy a Booking felvásárolja a svéd ETraveli csoportot, mivel így túl nagyra nőne az amerikai online utazási iroda piaci befolyása. A cég előreláthatóan fellebbez a döntés ellen.

A holland cég még július első felében értesítette az ügyfeleit, hogy egy tervezett karbantartás miatt a kifizetéseket csak késve kapják majd meg. Július végétől ugyan elindultak az átutalások, több ezer magyarországi érintett nem jutott hozzá a pénzéhez. A Gazdasági Versenyhivatal elkezdte vizsgálni, hogy a Booking.com visszaélt-e az erőfölényével a magyar vállalkozásokkal szemben, majd elindította az ágazati vizsgálatot. 

Az eset Európa-szerte problémát okozott, még az Európai Parlament és az Európai Bizottság is reagált a botrányra.