Akár a 30 fokot is elérheti pénteken a hőmérő higanyszála a Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) térképes előrejelzése szerint.

Budapest, 2023. június 20.
Járókelők hűsítik magukat egy párásítónál a belvárosi Kossuth Lajos téren 2023. június 20-án. Június 21. nulla órától június 23. éjfélig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére az országos tisztifőorvos.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Az OMSZ szerint még egy hideg, fagyos éjszaka vár ránk, utána viszont jelentős melegedés várható. "Mozgalmas, frontokkal tarkított, az átlagosnál jóval melegebb idő valószínű", fogalmaznak.

 A szerdai 12-17 fokos csúcs után pénteken 20 és 29 fok között alakulhat a napi maximum hőmérséklet.

Ezzel valószínűleg az októberben is megdőlhet jó pár csúcs, múlt hónapban a legmelegebb szeptembert mérték 1901 óta.

"A hónap jelentős részében anticiklonok határozták meg az időjárást, amik a száraz és napos idő mellett segítették a tartósan magas, nyári hőmérsékletek fennmaradását, ami végül egy átlagos júniussal felérő hőmérsékletű szeptembert eredményezett" - ezt közölte korábban az OMSZ. A mérések alapján szeptemberben a középhőmérséklet országosan 19,6 Celsius-fok volt, ami 3,6 fokkal haladta meg az 1909-2020 közötti évek átlagát.

A napi minimum hőmérséklet is 0,1 fokkal haladta meg az eddigi értéket, az országos átlag a teljes hónapra 13,3 fok volt.
A 2023 szeptemberében mért legmagasabb hőmérséklet Magyarországon 35,0 fok volt, ezt szeptember 13-án, Kiskunfélegyházán regisztrálta a meteorológiai szolgálat.