Ahogyan azt előzetesen várni lehetett, nagymértékben fékeződött szeptemberben az általános áremelkedés éves bázisú üteme. A 12,2 százalékra csökkenő inflációs mutató azonban önmagában nem elegendő ahhoz, hogy győzelmet lehessen hirdetni az felett értékelte kommentárjában a friss inflációs adatokat Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint szeptemberben jelentősen, 4,2 százalékkal mérséklődött a fogyasztói árak emelkedése augusztushoz képest, ezzel a januári csúcs óta már a nyolcadik hónapja csökken a pénzromlás üteme.

20200304 Budapest                                         CBA Príma Élelmiszerbolt Üzlet  Hegyvidék Központ Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR  Világgazdaság  VG
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság Archive

A közgazdász hozzátette, már csak azért sem lehetünk maradéktalanul elégedettek, mivel havi alapon ismét a historikus adatokat meghaladó mértékben, 0,4 százalékkal nőtt a KSH által összeállított fogyasztói kosár átlagára.

Az árstabilitás fenntartható eléréséhez havi alapon 0,25 százalékos infláció a megengedett, vagyis továbbra is az árstabilitás elérését biztosító mérték felett van a havi drágulás mértéke

mutatott rá az elemző, aki szerint a 4,2 százalékos mérséklődés egy jelentős részét (2,6 százalékpontot) az energiaárak tavalyi magas bázishoz viszonyított csökkenése biztosította. Ugyancsak a tavalyi árszintmegugrás miatt láthatjuk, hogy az élelmiszer-infláció fékeződése 1,4 százalékpontot faragott le az inflációból. Ezt leszámítva a többi tételben minimális inflációt fékező erő látható, ugyanakkor minden tételnél mérséklődtek az év/év bázisú számok, vagyis a dezinfláció széles bázisúnak nevezhető jegyezte meg Virovácz Péter, aki szerint bizakodásra ad okot az is, hogy augusztus után szeptemberben is folytatódott a szolgáltatások esetében a gyenge átárazás. Habár elsősorban az üzemanyagok irányából komoly felfelé mutató kockázatok vannak, rövid távon az infláció további érdemi csökkenését nem veszélyezteti semmi.

Főként az üzemanyagárak magyarázzák a havi drágulást

Szintén a bázishatások szerepét emelte ki Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője, aki szerint nem arról van szó, hogy az árak csökkentek volna, hanem arról, hogy a magas árak a bázisba épültek. A bázisidőszakban a hatósági energiaárak átlagfogyasztás fölötti emelése, továbbá az élelmiszerek erőteljes drágulása húzta felfelé az inflációt. 

A 12,2 százalékos szint továbbra is magas, a jegybanki céltól még távol van, azaz bár a dezinfláció tart, az infláció elleni teljes győzelem érdekében még dolgozni kell

hangsúlyozta. A havi alapú drágulásban szerinte a forint gyengülése, illetve a világpiaci olajárak drágulása játszották a fő szerepet: az üzemanyagár 3,3 százalékos emelkedése a 0,4 százalékból 0,27 százalékpontot magyaráz. Ugyanakkor  ez nem veszélyezteti azt, hogy az infláció az idei évben az egy számjegyű tartományba kerüljön. „Ez vagy októberben, vagy novemberben következhet be: az októberi bekövetkezéshez egy minimális havi alapú defláció is elegendő, amelyet az üzemanyagárak elmúlt időszakbeli csökkenése akár elő is idézhetett.  Ennek megfelelően az év egészét kicsivel 18 százalék alatti infláció jellemezheti” állapította meg Regős.

Ismét pozitív a reálkamat

A Makronóm Intézet szakmai vezetője szerint a mai inflációs adat abból a szempontból mérföldkövet jelent, hogy ezzel a reálkamat pozitívvá vált: a 12,3 százalékos infláció mellett az effektív kamat 13,0 százalékon áll.  Ez azonban nemzetközi szinten messze nem egyedülálló, így túldimenzionálni sem szabad: az Egyesült Államok 5,25-5,5 százalékos alapkamata mellett az infláció 3,7 százalék, az eurózóna alapkamata pedig 4,5 százalék 4,3 százalékos infláció mellett. Ez tehát inkább csak egy pozitív jelzés a piacnak – már csak azért is, mert ez egy visszatekintő reálkamat: az elmúlt egy év inflációját hasonlítjuk a következő egy év kamatához. 

 Az előttünk álló időszakban az MNB kommunikációja alapján a reálkamat pozitív lesz, azaz a következő ülésen legfeljebb 50 bázispontos csökkentés képzelhető el, ha egyáltalán a forintárfolyam alakulása lehetővé tesz bármilyen lazítást

vélekedett Regős, hozzátéve, a hazai kamat mérséklését gátolja a kedvezőtlen nemzetközi környezet is: bár a lengyel jegybank már lazított, az EKB még épp csak befejezte kamatemelési ciklusát, a Fednél pedig még várható kamatemelés.

A palesztin–izraeli háború is közbeszólhat

Virovácz szerint a  monetáris politikára a szeptemberi inflációs mutatók alakulása várhatóan érdemi hatást gyakorol. Az ING Bank továbbra is 25 bázispontos kamatvágással számol októberben, mivel bár a beérkező inflációs adat kedvező, a pénzpiaci volatilitás megnőtt és a kockázatkerülés magas szintje mellett különösen indokolt az óvatosság. Amennyiben a következő két hétben az izraeli–palesztin háborúban pozitív változás áll be és a piacok megnyugodnak, az teret engedhet akár egy 50 bázispontos lazításnak is magyarázta Virovácz Péter.