A kriptodeviza csak az egyik módja annak, hogy erőszakos militáns csoportok és terrorista szervezetek pénzt szerezzenek és használjanak fel. A megoldás nem bonyolult, bárki beállíthat egy kriptodevizapénztárca-címet, anélkül, hogy mindig át kellene esnie például egy banki ellenőrzésen – írja a Reuters.  

Terrorism,Concept.,E-financing,Of,Terror.,Stack,Of,Bitcoin,Cast,Shadow
A használói új és újabb módszerekkel eltakarhatják a nyomaikat, pénzeszközeiket tőzsdékre vagy más cégekhez helyezhetik át.
Fotó: Shutterstock

A címek álnevek – mindössze betű- és számsorral jelölve –, ami azt jelenti, hogy az emberek személyazonosságuk felfedése nélkül küldhetnek és fogadhatnak kriptovalutát. A kriptovalutát megalapozó blokklánc-technológia ráadásul digitálisan, határokon átnyúlóan működik, vagyis azonnali fizetési rendszerként is használható, miközben a kriptográfia globálisan kevésbé specifikus szabályozás alá esik, mint a hagyományos finanszírozás. Igaz, egyes régiókban már új szabályokat vezetnek be.

Nem követhető akárhogy a pénzmozgás

Az olyan blokkláncok, mint a és az ethereum, állandó nyilvános nyilvántartást hoznak létre a tranzakciókról. Ez azt jelenti, hogy megtekinthető, hogy milyen pénzek áramlottak be és ki egy tárcacímből, és mely pénztárcákkal lépett kapcsolatba. Egy kívülálló számára nehéz azonosítani a tranzakciókat a blokkláncon, de a blokklánc-elemző cégeknek vannak eszközeik a pénzeszközök nyomon követésére.

Mégis, annak érdekében, hogy ezeket az áramlásokat egy személlyel vagy csoporttal összekapcsolják, a kutatók a által nem rögzített információkra támaszkodnak. A titkosítási csereprogramok rögzíthetik, hogy melyik ügyfélhez melyik cím tartozik, így a rendőrség leleplezheti a pénztárcák mögött tartózkodókat. 

A kriptovaluta használói azonban új és újabb módszerekkel eltakarhatják a nyomaikat, pénzeszközeiket tőzsdékre vagy más cégekhez helyezhetik át, ahol nehéz lehet megkülönböztetni őket más ügyfelek eszközeitől.

Ethereum,Coin,And,Bitcoin,In,Background.,Cryptocurrency,Eth,And,Btc.
A terrorizmus finanszírozása a kriptográfia illegális felhasználásának egy kis részét képezi, beleértve a csalásokat, a zsarolóprogramokat és a lopást.
Fotó: Shutterstock

A militáns csoportok különböző módszereket használnak a pénz mozgatására, beleértve a készpénzt, a bankokat, a fedőcégeket és jótékonysági szervezeteket, valamint az informális pénzügyi hálózatokat. 

Még nem kaptak rá igazán a lehetőségre

A szakértők szerint a kriptográfia egyelőre kis része a finanszírozásuknak. A Bloomberg korábbi információi szerint a terrortámadásokat 5-től 20 százalékig fedezhetik kriptovalutákból.

Ha egy kriptográfiai cégnél tiltott finanszírozási utalásokat azonosítanak, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a cég összes tranzakciója szennyezett

– idézi a Reuters a Chainalysis kriptográfiai kutató egyik blogját.

A terrorizmus finanszírozása a kriptográfia illegális felhasználásának egy kis részét képezi, beleértve a csalásokat, a zsarolóprogramokat és a lopást.

„A kriptográfiai bűnözés 2022-ben érte el a 20,1 milliárd dolláros rekordot” – jelezte a Chainalysis, és ezt alsó becslésnek nevezte. Ez a szám nem tartalmazza azokat az eseteket, amikor a kriptovaluták nem kriptográfiai bűncselekményekből származnak, hanem például kábítószer-kifizetésből.

Az ENSZ jelentései szerint a kibertámadásokon keresztüli kriptovaluta-lopás tetemes finanszírozási forrás Észak-Korea számára. 

Egyes brit bankok a kriptocsalások számának növekedése miatt már korlátozták az ügyfelek kriptográfiai hozzáférését.