Pénz- és tőkepiac

Kriptókkal is finanszírozták a Hamászt

A terroristák leginkább a dollárhoz kötött kriptót, a tethert kedvelik.

A Hamász szombati támadása Izrael ellen meglepte az izraeli titkosszolgálatokat, és felmerült az a kérdés is, hogy a palesztin terrorszervezet hogyan finanszírozta a támadásokat. Az egyik lehetséges választ a kriptovaluták jelenthetik, miután az izraeli hatóságok és más, blokkláncelemzők szerint három szervezet – a Palesztinai Iszlám Dzsihád (PIJ), a Hamász és a Hezbollah – jelentős összegekhez jutott kriptók segítségével a támadást megelőző években.

Az izraeli hatóságok által a PIJ-hez kötött kriptotárcák 2021 augusztusa és idén júniusa között legalább 93 millió dollárhoz jutottak az Elliptic kriptoelemző cég számításai szerint, míg a hasonló, tel-avivi BitOK cég 41 millió dollárt azonosított, amely a Hamászhoz köthető tárcákban landolt.

Terrorism,Concept.,E-financing,Of,Terror.,Stack,Of,Bitcoin,Cast,Shadow
Fotó: Shutterstock

Mindez nagy segítség az amerikai pénzügyminisztérium által szankcionált csoportok számára, amelyeknek gondot okoz a hagyományos bankrendszer elérése. Bárki ugyanis, aki ezekkel a csoportokkal üzletel, büntetőeljárást és a szankciók hatálya alá kerülést kockáztatja.

A tranzakciók arra is rámutatnak, hogy milyen nehéz elvágni ezeket a csoportokat a külső finanszírozástól, és a szombati támadás azt is jelzi, hogy a Hamász Izrael orra előtt képes volt jelentős fegyverkészleteket felhalmozni, igaz, azt nem tudni, hogy a csoportok kezébe került kriptókat használták-e közvetlenül a támadás finanszírozására. Kedden az izraeli rendőrség közölte, hogy több, a Hamász által használt kriptotárcát elkoboztak, melyekre a csoport a közösségi oldalain gyűjtött támogatásokat. 

A digitális eszközök lehetővé teszik a tárcák közötti instant utalásokat, és az amerikai pénzügyminisztérium egy tavalyi jelentése szerint mindez réseket nyit a pénzügyi bűncselekmények elleni védelmen, különösen, ha aztán a kriptotőzsdék sem lépnek fel a terrorszervezetek ellen. Júniusban, miután egy műveletben a Hezbollahhoz köthető kriptókat koboztak el, Joav Gallant izraeli hadügyminiszter arról beszélt, hogy a kriptók megnehezítik a terrorfinanszírozás leállítását – írja a The Wall Street Journal.

A PIJ kriptotárcái elleni akció után az izraeli terrorfinanszírozás elleni hatóság 67 ügyfélszámla befagyasztását kérte a Binance-től, a legnagyobb kriptotőzsdétől. Korábban a hivatal a Hamász és a Hezbollah számláinak is kérte a befagyasztását a vezető kriptotőzsdétől, amely ellen amerikai nyomozás is folyik, egyebek között a pénzmosás elleni kontrollok elégtelen volta miatt. 

A Hamász neve az amerikai árupiaci felügyelet (CFTC) eljárásában is megjelenik a Binance-szel szemben.

A Binance egy szóvivője szerint együttműködnek a rendőri erőkkel, köztük az izraelivel is, a terrorfinanszírozás megfékezése érdekében. Az izraeli rendőrség szóvivője kedden megerősítette a Binance együttműködését.

A Hamász pénzügyeit vizsgálók szerint a kripto azonban csak egyike a csoport finanszírozási eszközeinek, melynek többek között része az Egyiptomból Gázába csempészett készpénz is. Az amerikaiak szerint a csoport egyik fő támogatója Irán, amely évi mintegy 100 millió dollárt juthat a Hamásznak.

A szervezet legalább 2019 óta gyűjt pénzt kriptoeszközökben, amikor a fegyveres szárny, az Al-Kasszám Brigádok kért adományokat bitcoinban a Telegramon. Ari Redbord, az amerikai pénzügyminisztérium volt dolgozója, aki most a kutató TRM Labsnál dolgozik arról beszélt, hogy a Hamász kifejezetten szofisztikált felhasználója a kriptoeszközöknek. A csoport egy idő után elkezdte titkolni tárcái címét, hogy megvédje az adományozók anonimitását, hiszen a blokkláncok nyilvános főkönyvében mindennek marad nyoma, ami a hatóságok munkáját is segíti.

A csoport azóta olyan fizetési szolgáltatókat használ, melyek segítenek eltüntetni a kriptotranzakciók nyomait. Az Ellipic szerint a különböző csoportok a kriptót az egymás közötti tranzakciókhoz is használják, így a PIJ több mint 12 millió dollárt küldött ilyen módon a Hezbollahnak 2021 óta.

A tranzakciókhoz azonban nem a bitcoint használják elsősorban, hanem a dollárhoz kötött stabil coint, a tethert, mely a legnagyobb dollárpótlék a kriptopiacon. A Tether állítja, hogy elkötelezett a terrorfinaszírozás elleni harcban és befagyasztja a terrorszervezetekhez köthető tárcákat valamint a hatóságokkal is együttműködik.

 

kriptó izraeli háború Hezbollah Hamász tether
Kapcsolódó cikkek