Magyar gazdaság

Fellendülőben a magyar cideripar, Baranyában már tanúsítják

Gergely Anikó baranya vármegyei ciderkészítő vendége volt az Észak-Amerikai Cider Intézet vezérigazgatója, aki dicsérte a hazai cideripart.

Egyre nagyobb hírnévre tesz szert Gergely Anikó készítésű cidere. Abaligeten, Baranya vármegyében kiépített termelői központjában rendelkezésére állnak a minőségi helyi almafajták. Neki köszönhetően nemrég a vármegyében járt Brighid O’Keane, az Észak-Amerikai Cider Intézet (CINA) ügyvezető igazgatója, aki többet szeretett volna megtudni a magyar cider- és boriparról, erről pedig be is számolt a BAMA.hu-nak.

Apple juice from cider dairies in Lower Saxony
Fotó: AFP (illusztráció)

O’Keane Gergely Anikó meghívására érkezett Baranyába, akivel az Egyesült Királyságban találkozott egy nemzetközi ciderkészítőknek szóló eseményen.

Beszámolójában dicsérte a Pécs környékén növekedő cideripart, amely a Magyarországon termesztett minőségi almáknak köszönhetően tarthat ott, ahol.

 A CINA vezérigazgatója elmondta, hogy cége szerteágazó tevékenységet folytat: ciderkészítők számára tartanak oktatásokat és együttműködnek olyan egyetemekkel, amelyek az iparág számára releváns kutatásokat végeznek, mint például a Cornell University. Véleménye szerint

nagyszerű lenne látni, ha a Pécsi Tudományegyetem követne egy hasonló modellt, és technikai erőforrásokat biztosítana az almaültetvények és ciderkészítők számára a régióban és az országban.

O’Keane többet szeretett volna megtudni a helyi cider- és boriparról és örömmel látta, hogy Pécsen kiválóak a feltételek mindehhez.

Nagy lehetőség előtt az almatermesztés, de ehhez fejlesztések is kellenek

Az elmúlt 17 évben lefeleződött az almatermelő területek nagysága, ám a hozamok szinten maradtak és kismértékben a felvásárlási árak is emelkedtek. Ennek ellenére ez sem elegendő ahhoz, hogy a gazdák elégedettek legyenek, noha elmondása szerint olyan lehetőség nyílt a hazai almatermesztés előtt, amit vétek lenne elszalasztani. Az idén jó termés várható, de további fejlesztésekre van szükség az ágazatban.

 

Gergely Anikó cideripar cider Pécs
Kapcsolódó cikkek