A kormány célja, hogy Magyarország energiaellátása hosszú távon biztonságos, megfizethető és fenntartható legyen – mondta az energiaügyi miniszter kedden, az Opus Titász Zrt. Debrecen nyugati határán megépülő Macs 132/22 kilovoltos áramhálózati alállomásának ünnepélyes avatásán. A most elkészült beruházás fontos lépés ezen az úton – emelte ki.

opus titász, Lantos Csaba
Lantos Csaba (balról a második): a kormány feladata, hogy megtalálja a Magyarország számára legjobb válaszokat az energetika területén is.
Fotó: Czinege Melinda  / Hajdú Bihari Napló

Kiemelte: a kormány országszerte 160 milliárd forinttal támogat kapacitásbővítő, üzembiztonságot javító beruházásokat az átviteli rendszerirányítónál és az elosztóknál.

A kormány feladata, hogy megtalálja a Magyarország számára legjobb válaszokat az energetika területén is. Nem okozunk meglepetést, a kormány kitart eddigi politikája mellett, továbbra is támogatjuk a gazdaság fejlődését, a munkahelyteremtést és a családokat. Az energiapolitika is ezt a célt szolgálja – hangoztatta a miniszter.

Hatalmas összeget fordít a hálózatok fejlesztésére az Opus Titász és az Opus Tigáz Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

A vármegye teljes területén több mint 7,2 milliárd forintból korszerűsítik az áramhálózatot, míg a gázhálózat fejlesztésére 1,4 milliárdot szánnak.

Lantos Csaba felidézte, hogy kidolgoztak egy tízéves, több ezermilliárd forintos energiaszuverenitási programot.

Úgy látjuk, hogy a függetlenség – az áramellátást tekintve – az atomenergia és a megújuló energiaforrások kettősére építve megvalósítható

– mondta. Jelezte azt is, hogy a kapacitásbővítő, üzembiztonságot javító beruházások folytatódnak: a közelmúltban benyújtott REPowerEU fejezetbe együttesen 495 milliárd forint beruházási értékben tervezték be az áramhálózat megújítását, digitalizálását és az ipari parkok energetikai célú zöldítését szolgáló fejlesztéseket.

opus titász, Lantos Csaba
Az energiaügyi miniszter a megnyitón.
Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-bihari Napló

A legfontosabb, hogy továbbra is biztosítjuk a lakosság számára a rezsicsökkentett árakat. Európában ma is Magyarországon a legolcsóbb a családok számára a földgáz és a villanyáram.

– mutatott rá a tárcavezető.

A fejlesztés a BMW járműgyárának is otthont Északnyugati Gazdasági Övezet zavartalan energiaellátását segíti. Magyarország az európai autóipar jelentős szereplője, az ágazat meghatározó hányadát adja a hazai gazdasági és ipari teljesítménynek, a kivitelnek és foglalkoztatásnak – jegyezte meg Lantos Csaba hozzátéve:

a közvetlen és közvetett álláshelyeket egybeszámítva akár félmillió magyar kenyérkeresete múlhat a szektor hazai jelenlétén.

Az autógyártás több szempontból korszakváltáson megy át: nemcsak a környezetkímélő hajtás térnyerése, hanem az önvezető technológiák és járműmegosztó szolgáltatások terjedése miatt is. Az a klímasemlegesség elérése érdekében az elektromos mobilitás mellett kötelezte el magát.

Magyarország úgy őrizheti meg kivívott helyét az ágazatban, és védheti meg ezzel magyarok százezreinek munkahelyét, ha a legkorszerűbb technológiákat honosítja meg, érkezzenek azok Németországból vagy akár a Távol-Keletről, Kínából és Dél-Koreából

– hangsúlyozta az energiaügyi miniszter.

Papp László (Fidesz–KDNP), Debrecen polgármestere

stratégiai jelentőségűnek nevezte azt az együttműködést, amely kialakult az elmúlt években a város, a kormány és az Opus vállalatcsoport között.

Torda Balázs, az Opus Titász Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a debreceni fejlesztés a cég eddigi legnagyobb áramhálózati beruházása, amelynek mostani, második ütemében az Északnyugati Gazdasági Övezetbe telepített transzformátorállomása 3,254 milliárd forintba került.

Lélfai Koppány, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója szerint a cégcsoporton belül az energetikai divízió kiemelt figyelmet élvez.