Nincsenek komplexusaim, nem mi üldöztük a zsidókat a második világháborúban ezzel szúrt oda a horvát kormánynak Zoran Milanovic, hivatalban lévő államfő az index.hr tudósítása szerint, miután az ENSZ Közgyűlés pénteken nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amelyben haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmaz a Gázai övezetben az ellenségeskedések beszüntetése érdekében. A határozat ellen szavazott Magyarországhoz és az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonlóan Horvátország is, ám erről a köztársasági elnökkel a kormány nem konzultált, annak ellenére, hogy alkotmányos kötelezettsége lett volna.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Nem a nácik, hanem többnyire antifasiszták leszármazottai vagyunk. Nincsenek komplexusaim, ha a németeknek vagy az osztrákoknak van, akkor kezeljék őket, hadd tűzzék ki mások zászlóját, mi nem fogjuk

– hangsúlyozta az elnök, aki szerint tartózkodni kellett volna a szavazáson. A hétvégén a horvát köztársasági hivatal kiadott egy közleményt, amiben azt írták, hogy a horvát köztársaság kormánya 

a Horvát Köztársaságot a béke ellenzőjének és a nemzetközi humanitárius jog megsértőjének jelölte meg, és ezzel hosszú távon károsította Horvátország nemzetközi hírnevét. 

„Még veszélyesebb, hogy a Horvát Köztársaság kormánya döntésével szükségtelenül veszélyeztette a nemzetbiztonságot, és potenciális veszélyeknek tette ki a Horvát Köztársaságot, amelyekért teljes felelősséget kell viselnie.” Milanovic egy videóban pedig azt mondta, hogy a védelemhez való jog nem foglalja magában a bosszúhoz való jogot és a civilek meggyilkolását.

Nemcsak Horvátországban, Csehországban is nagy vihart kavart az ENSZ-határozat, ahol a védelmi miniszter egyenesen a szervezetből is kilépne. „A Cseh Köztársaságnak nincs mit várnia egy olyan szervezettől, amely terroristákat támogat és nem tartja tiszteletben az önvédelemhez való alapvető jogot. Lépjünk ki” – fogalmazott Jana Cernochova.