A háború, az energiaárak és az elhibázott szankciók olyan mértékűvé emelték az inflációt Magyarországon, hogy azzal a jegybank nem tudott megbirkózni, ezért a kormány átvette az elleni küzdelem feladatát és felelősségét tette közzé az inflációs adat közlését követően a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

NAGY Márton
Fotó: Komka Péter / MTI

Hozzáteszik, hogy a kormány vállalta, hogy a családok védelme érdekében saját eszközöket bevetve letöri és 2023 év végére egy számjegyűre csökkenti az inflációt. 

A terv működik, a célzott kormányzati intézkedések hatékonyak és eredményesek, így ennek hatására a szankciós inflációt már az év vége előtt, várhatóan novemberre egy számjegyűre szorítja le a kormány

fogalmaznak a közleményben, hozzátéve, hogy ezt támasztják alá a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai is, amelyek szerint már nyolcadik hónapja csökken trendszerűen az infláció mértéke, a kormányzati eszközök pedig már 12,2 százalékra csökkentették a szankciós inflációt 2023 szeptemberében. Ez az augusztusban látott 16,4 százalékhoz képest több mint 4 százalékponttal képvisel kedvezőbb szintet, ráadásul január óta ez jelenti a legnagyobb dinamikájú visszaesést az infláció mértékében.

Azt is írják, hogy különösen kedvező fordulat azonosítható az élelmiszerárak alakulásában: míg éves alapon a kormány már harmadára – a 2022 decemberében látott 44,8 százalékról 15,2 százalékra – csökkentette a szankciós élelmiszer-infláció mértékét, addig szeptemberben az előző hónaphoz képest az élelmiszerek már olcsóbbá váltak. Mindez annak köszönhető, hogy a kormány az indokolatlan áremeléseket alkalmazó multinacionális kereskedelmi vállalatok megfékezése érdekében bevezette az online árfigyelő rendszert és elrendelte a kötelező árcsökkentő akciókat.
Az árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy indulása óta a megfigyelt 62 termékkategóriából 56 termékkategóriában csökkentek az átlagárak, átlagosan 6,7 százalékkal. 

Az üzemanyagok ára ugyanakkor nemzetközi és országspecifikus okok miatt – mint például a szállítás tranzitdíjának megemelése – az előző hónaphoz képest szeptemberben 3,3 százalékkal növekedtek, ami kedvezőtlenül befolyásolja az infláció csökkentésének ütemét. Az üzemanyagárak moderálása, így a családok és a gazdaság megvédése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szeptember 26-án egyeztetett a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, köztük a Mollal, amelyen az olajipari szereplők együttműködésükről biztosították a kormányt. A Mol továbbá azt is rögzítette, hogy eltökélt a regionális viszonylatban is versenyképes üzemanyagárak biztosítása mellett.

Megállapítható, hogy az egyeztetés óta az üzemanyagárak kedvező irányba változtak, hiszen az akkor tapasztalt átlagosan 660 forintos benzin- és 681 forintos gázolajárhoz képest október 11-től átlagosan a benzin ára 610 forintra, míg a gázolaj ára 660 forintra mérséklődhet. Ezzel összességben 50 forinttal lehet olcsóbb a benzin és 21 forinttal a gázolaj ára zárul a közlemény.