A kiemelkedő utasforgalmú nyári hónapok után a szeptember is forgalmas volt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, 1 millió 366 ezer utas fordult meg a légikikötőben, 15,2 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban – írja az iho.hu.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A lap szerint idén eddig az augusztus volt a legforgalmasabb hónap, csaknem 1 millió 460 ezer induló és érkező utast regisztrált a repülőtér, amivel a nyári hónapok összesített utasforgalma 2023-ban 4 millió 270 ezer 513 volt.

Január és szeptember között 10 millió 981 ezer 806 utas fordult meg a főváros repülőterén, ez 21,2 százalékos emelkedés 2022 első kilenc hónapjához képest, és már csak 9,4 százalékkal marad el a 2019-es rekordévben mért adattól.

Ahogy a Világgazdaság korábban megírta, a magyar állam még 2021-ben nyújtott be nem kötelező érvényű ajánlatot 4,44 milliárd euróról szólóan a reptér visszavásárlására, ám a válság közbeszólt. Idén év elején azonban felgyorsultak az események, amelyekről annyit tudni, hogy négymilliárd euróba kerülhet az ügylet, de ennek egy jelentős része, mintegy 1,5 milliárd euró hitelátvállalást jelentene. Belsős információk szerint a kormány a vállalat 51 százalékát egy állami irányítású befektetési társaságon keresztül vásárolná meg, míg a fennmaradó 49 százalékot egy másik repülőtér-üzemeltető szerezné meg. A kormány tervei szerint még idén év végén lezárulna a tranzakció.