Háromnapos akcióban ellenőrzött a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) távol-keleti üzleteket. A szerint a kereskedők háromnegyede mulasztott, fele nem adott nyugtát, egynegyede pedig nem jelentette be minden alkalmazottját.

Toronto,-,September,15:,A,Chinese,Gadget,Store,In,Chinatown
Fotó: Shutterstock

A NAV a mulasztó vállalkozásokra több millió forintos bírságot szabott ki, és folytatja az ellenőrzéseket ebben a szektorban.

Az adóhivatal szerint nem ritka, hogy a távol-keleti árucikkeket forgalmazó ruha- és cipőüzletek vegyesboltokká alakulnak, valamint újabb és újabb ilyen profilú üzletek is nyílnak. Az akciósorozat alatt a NAV munkatársai nemcsak a nyugtaadást és a foglalkoztatottak bejelentését, hanem az áruk eredetét, a pénzkészletet és az online pénztárgépek üzemeltetésére vonatkozó szabályok betartását is vizsgálták.

Nem sikerült tisztára mosni a mosószert – lecsapott a NAV

A NAV nyomozói több ezer tonna mosószerrel ügyeskedő elkövető felelősségre vonását kezdték meg az iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak. A „vállalkozók” saját dizájnú dobozt terveztettek, amely a megtévesztésig hasonlít a mosószer tényleges gyártója által terveztetett csomagolásra és védjegyre, ezzel pedig megtévesztették a vásárlókat. Az egyik lakásban a nyomozók horgára akadt egy másfél éve a törvény és a hatóságok elől bujkáló nő is.