Több országon átnyúló, magyar „családi vállalkozási formában” működtetett tevékenységgel buktak le a pénzügyi nyomozók előtt azok a személyek, akik jó minőségű, bár a gyártónál selejtként kezelt mosószerkapszulákat csomagoltattak újra megváltozott munkaképességű személyekkel, hamisított dobozokba.

NAV
Fotó: NAV

A több ezer tonna mosószert IBC-tartályokban tárolták úgy, hogy a kapszulákat a saját töltőfolyadékukban áztatták, majd lecsöpögtetésüket követően lettek alkalmasak arra, hogy kiporciózhassák őket. Ehhez a jogtulajdonos azonban nem járult hozzá.

A „vállalkozók” saját dizájnú dobozt terveztettek, amely a megtévesztésig hasonlít a mosószer tényleges gyártója által terveztetett csomagolásra és védjegyre, ezzel pedig megtévesztették a vásárlókat. Ezen túlmenően a kapszulák a vásárlók egészségére is veszélyesek lehetnek: az átcsomagolás során egyéb vegyi anyaggal szennyeződhetnek, összeragadhatnak, valamint szétszedéskor a belőlük bőrre kerülő folyadék irritációt és egyéb kellemetlen reakciót okozhat.

NAV
Fotó: NAV

A nyomozói és járőrei mintegy húsz helyszínen tartottak kutatásokat, foglaltak le bűnjeleket, megjelentek a mosószerraktárakban, a könyvelőnél, de még a csomagolást tervező grafikusnál is. Az egyik lakásban a nyomozók horgára akadt egy másfél éve a törvény és a hatóságok elől bujkáló nő is, aki nem kezdte meg a rá kiszabott letöltendő büntetését költségvetési csalás bűncselekmény elkövetése miatt.

A nőt a pénzügyőrök átadták a rendőrségnek, azóta már jogerős büntetését tölti.

Az okozott vagyoni hátrány több mint 200 millió forint, a kapszulák forgalmi értéke eléri a 270 millió forintot. A kapszulák mennyisége alapján azok egy nagyobb városnyi ember mosására lennének elegendők.