Mennyibe kerül felnevelni egy gyereket? Ezt kutatta a Prémium Egészségpénztár és az NN Biztosító. Kérdőívüket, amely az iskolakezdést helyezte a középpontba, hatezer egészségpénztári tag töltötte ki.

Fotó: Sipeki Péter

Az iskoláskorú gyereket nevelők 43 százaléka szerint 50–100 ezer forint között kell költeni iskolakezdéskor egy gyerekre, 39 százalékuk ennél kevesebbel, 20-50 ezer forinttal kalkulál, 13 százalékuk pedig 100 ezer forint felett költ az új tanév előtt gyerekenként. 

Akiknek nem iskoláskorú a gyerekük, vagy még gyerekvállalás előtt állnak, ugyancsak közel 40 százalékban tippeltek arra, hogy 50–100 ezer forint között kell költeni a szeptemberi iskolakezdésre, közel egyharmaduk szerint viszont ennél kevesebb is elegendő lehet.

Mennyi pénz kell a gyereknevelésre?

A gyerekes és gyerektelen, valamint a felnőtt gyereket nevelő válaszadók gyakorlatilag hasonlóan, illetve hasonló arányban tippeltek arra, hogy mennyibe kerül egy gyermek felnevelése, amíg önállóvá válik.

A válaszadók 46-47  százaléka teszi 10 és 30 millió forint, 25 százalékuk pedig 30 és 50 millió közé a költségeket, közel egytizedük pedig 50 millió forint fölé tippelt, és mindössze 3 százaléka véli úgy, hogy 2–5 millió forintból is felnevelhető egy gyerek.

Uniós átlag felett takarítanak meg a magyarok, régiós szinten is jól áll a lakosság

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége évente megrendezett Pénztárkonferenciáján a magyarok megtakarítási szokásai kerültek a középpontba.

Noha mindkét csoport tagjai tisztában vannak azzal, hogy tetemes összeget kell szánniuk a meglévő és majdani gyerekeik felnevelésére, még mindig nem használják ki elegen a lehetőségeiket.

A Prémium Egészségpénztár Családi Kassza elnevezésű szolgáltatása segítségével például a pénztártagok iskoláztatási kiadásokat, egyetemi vagy főiskolai hallgatói tandíjakat, kollégiumi elhelyezés díjait is elszámolhatnak az egészségszámlájuk terhére –hangsúlyozzák a közleményben.

Happy,Little,Girl,With,Backpack,Waving,Goodbye,To,Her,Mother.
Fotó: Shutterstock

 

Nem ismerik a lehetőségeiket

A kutatásban részt vevő szülők 64 százaléka nem volt tisztában azzal, hogy az egészségpénztár ebben is segíthet. 

A támogatás maximális értéke ráadásul idén gyerekenként akár 232 ezer forint lehet.

A válaszadók körében minden tizedik, már felnőtt gyerekeket nevelő pénztártag jelezte, hogy ismeri és használta már a Prémium gyerekekkel kapcsolatos szolgáltatásait. 

A gyerekes családok csaknem negyede él az igénybe vehető lehetőségekkel, de ennél lényegesen kevesebben tudják, hogy pontosan milyen költségek számolhatók el, például a gyerekbútor is.