Az utóbbi időben gyengén teljesítő lakóingatlanpiacra hozhat élénkülést a jövőre induló új lakástámogatási program, a – írta a HAON.

Csokonai,Theatre,Renovated,Building,2023
Mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha új lakást akar venni a cívisvárosban.
Fotó: Babits László / Shutterstock

A gyermeket vállaló házaspároknak a mostani ingatlanpiaci árakat tekintve segítséget nyújthat ez a kedvezmény mind az első lakás megvételéhez, mind a tervezett családbővítés miatt nagyobb lakásba történő költözéshez. Ez derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely

a saját lakásárindexe alapján bemutatja, hogy az elmúlt időszakban hogyan alakultak a lakásárak. Egyben ismerteti, hogy az új program keretében várhatóan népszerű lakóingatlanok átlagos négyzetméterára hogyan alakul Hajdú-Bihar vármegyében és a különböző településeken.

Nagy összegű hiteleket kaphatnak a jogosultak

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta,

Az eddig megismert feltételek alapján a jövőre elérhető Plusz több oldalról is lendületet adhat mind az országos, mind a vármegyei lakáspiacnak, amely az utóbbi időszakban a kereslet visszaesése miatt takaréklángon volt.

Hozzátette: a CSOK Plusz alapvetően a babavárós forgatókönyvet követi. Abban az értelemben, hogy a jogosultak számára biztosított kedvezményes összege akkor csökken, ha világra jöttek a vállalt gyermekek. Fontos tényező, hogy az eddig megismert információk szerint a program nem különbözteti meg az új és használt lakóingatlanokat.

Az pedig, hogy az első lakás megvásárlásánál maximum 80 milliós, nagyobba költözés esetén pedig legfeljebb 150 milliós lakóingatlanhoz lehet igényelni az új program keretében elérhető gyerekszámtól függően 15, 30 és 50 millió forintos kedvezményes hitelt, valódi segítséget jelenthet a gyermekvállalást tervező házaspároknak.

Így alakulnak az ingatlanárak Magyarország hat borrégiójában

Térképre tette az MBH Jelzálogbank a magyarországi borrégiók ingatlanárait. A legolcsóbb és a legdrágább térség között háromszoros különbséget mértek. Az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója szerint a vidéki élet egyre népszerűbb az országban, így jó befektetés lehet akár az egyik borrégióban keresni a családok új otthonát.

Milyen a vármegyei lakáskínálat?

Az ingatlan.com elemzése szerint a jelenleg eladásra kínált több mint 150 ezer magyarországi lakóingatlannak a 91 százaléka megfelel a továbbköltözés esetén meghúzott maximum 150 millió forintos értékhatárnak. A vármegyében november közepén több mint 7100 ilyen hirdetés szerepelt a kínálatban. A szóban forgó új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 885 ezer forintot tett ki, míg a használtaké 621 ezer forint volt.

Debrecenben az új lakóingatlanokat 936 ezer forintos, míg a használtakat 734 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte. 

A vármegye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül pedig csak a használt lakóingatlanok között van szélesebb választék:

  • Hajdúszoboszló 609 ezer,
  • Hajdúböszörményben 466 ezer,
  • Hajdúsámsonban 498 ezer,
  • Balmazújvárosban pedig 341 ezer forintos átlagos négyzetméterárral szerepeltek az aktuális kínálatban.

Ezt hozza a közeljövő

Az elmúlt években jelentősen emelkedtek az ingatlanárak országszerte.

A lakásárindex szerint 2015 harmadik negyedévéhez képest országosan 209 százalékos volt a drágulás, a Hajdú-Bihar vármegyét magában foglaló észak-alföldi régióban volt az áremelkedés, 214 százalékot tett ki.

Rövid távon nem okoz jelentősebb drágulást a CSOK Plusz. Balogh László közölte: egyrészt, mert az elmúlt másfél évben a vevők 40 százaléka eltűnt a magas hitelkamatok miatt, aminek következtében az árak csökkenésnek indultak. Lényeges, hogy a CSOK Plusz alapvetően egy visszafizetendő kedvezményes hitelt nyújt az érintetteknek, amit az eladók sokkal kevésbé tudnak beárazni mint egy vissza nem térítendő támogatást. Bár az árakra kevésbé lesz hatással a mostani kilátások alapján, ám a lakáspiaci forgalmat mind országosan, mind vármegyei szinten felpörgetheti majd az új támogatási rendszer. 

A bizonytalan környezet és a magas hitelkamatok miatt visszaesett a lakáspiaci forgalom. Ha viszont a CSOK Plusznak köszönhetően több ezer első lakásvásárló fiatal és nagyobb otthonba költöző család jelenik meg az ingatlanpiacon, akkor az újraindíthatja a lakáspiaci körforgást.

Ez azoknak a lakáseladást tervezőknek is jól jöhet, akik nem vagy nem feltétlenül vesznek igénybe támogatást a továbbköltözéshez.