Magyarország borrégióinak ingatlanpiacát vizsgálva többek közt az látszik, hogy a borok ára és minősége, illetve a lakóingatlanok ára között nincs szoros összefüggés. A legdrágább borokat termelő tokaji borvidéken a legolcsóbbak az ingatlanok. A villányi, valamint a szekszárdi borvidéket is magában foglaló, nagy presztízsű Pannon borrégióban, illetve a felső-magyarországi borrégióban – benne az egri és a mátrai borvidékkel – pedig hozzávetőleg ugyanannyiért lehetett lakást vásárolni, mint a nagy mennyiségben könnyed borokat ellőállító alföldi régióban.

Vineyards,And,The,Badacsony,Mountain,With,Lake,Balaton,At,Sunset
Fotó: Shutterstock

Hiába híres tehát egy-egy térség a borairól, ha ezt nem tudja például a turizmus révén magasabb jövedelemre váltani, alacsonyabb lehet az ingatlanok értéke. A lakásárak alakulására ugyanis számos tényező hat, de az egyik legjelentősebb ezek közül a jövedelmeké – mutattak rá a szakértők.

A Felső-Pannon borrégióban tapasztalható magas árakban például szerepet játszhat a nyugati határ közelsége, és az, hogy a régió bővelkedik a munkalehetőségekben, része ugyanis Győr környéke

– állapították meg.

Kiürülnek a mamahotelek: négyből három középkorú magyar már a saját lakásában él

Nagymértékben nőtt a lakástulajdonosok aránya a 30–59 éves korosztályban. A 30 éves korosztály átlagosan öt éven belül jutott saját ingatlanhoz. A mamahotelben élő középkorú lakosság aránya 12 százalékra csökkent.

A szakértők szerint a 2022-ben több mint egymillió turistát fogadó Balaton borrégióban volt a második legdrágább, megközelítőleg 400 ezer forint a lakások négyzetmétere. Ezt követte a turizmusban harmadik felső-magyarországi, a Pannon, majd a második legtöbb turistát fogadó Duna borrégió mintegy 325 ezer, illetve egyaránt valamivel több mint 300 ezer forintos négyzetméterárral. Tokaj, amely a legkevesebb vendéget fogadta 2022-ben, annak ellenére bizonyult ilyen olcsónak a többi területhez képest, hogy 2021 és 2022–2023 között ott volt a legnagyobb, több mint 30 százalékos a medián árnövekedés: 104 ezer forintról emelkedett 140 ezerre a négyzetméterár. A növekedés mértéke a felső-magyarországi borrégióban volt a legalacsonyabb, 17 százalékos: 277 ezerről 324 ezerre nőtt a négyzetméterenkénti ár.

A fajlagos medián lakóingatlanárak Magyarország borrégióiban 2021-ben és 2022/23-ban (ezer Ft/m2; Forrás: MBH Index).
A fajlagos medián lakóingatlanárak Magyarország borrégióiban 2021-ben és 2022/23-ban (ezer Ft/m2)
Fotó: MBH Index

Az árszinteket nézve is hasonló kép rajzolódik ki. 

A Felső-Pannon borrégióban voltak a legdrágábbak az ingatlanok, 34 millió forint volt a medián ár 2022-2023-ban. 

A Balaton környékén 29 millió forintot kellett fizetni egy tipikus ingatlanért. A Pannon, a Duna és a felső-magyarországi borrégióban 19, 20, valamint 22 millió forint volt a medián ár, a sort pedig e tekintetben is Tokaj zárta: az ország területileg legkisebb borrégiójában már átlagosan 10 millió forintért ingatlanhoz lehetett jutni.

Az elmúlt években, az otthoni munkavégzés terjedésével sokan már nemcsak másodlagos, hanem elsődleges otthonukat keresik vidéken. A borvidékek pedig nemcsak a borászattal foglalkozók számára lehetnek vonzóak, turisztikai jelentőségük is egyre nő

– mondta az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója, Nagy Gyula.