A mezőgazdasági szezon végén egyre több gazdálkodó állapíthatja meg, hogy megérett az idő a modernizálásra. A precíziós mezőgazdasági elvek alapján minél célzottabban tudják a gazdák megoldani a növényvédelmet, annál jobb eredményekre számíthatnak, ezért a traktorok helyett a permetező drónok látványa egyre gyakoribbá fog válni a földek felett.

Forrás: Légtér.hu Kft.

A növényvédelmi drónpilóta egy olyan kialakulóban lévő új szakma, amelyről még keveset lehetett hallani, de a mezőgazdaságban minden szezonnal nő a kereslet azok iránt a szakemberek iránt, akik a megfelelő engedélyek és tapasztalat birtokában drónok segítségével tudják ellátni a növényvédelmi feladatokat, a permetezést.

A precíziós mezőgazdaságban a drónokkal való permetezés mellett számos érv szól: 

elektromos árammal működtethető, könnyű szerkezettel rendelkező gépekkel a permetezést olyankor is el tudják végezni a szakemberek, amikor a hagyományos technológia korlátozottan áll rendelkezésre.

A szenzoroknak, térképező- és tervkészítő szoftvereknek hála a munka hatékonysága nő, ez pedig mind időben, mind költségoldalon megmutatkozik. Ugyanakkor sokan könnyű és gyors pénzkeresési lehetőséget látnak a drónozásban, pedig a permetező drón megvásárlása nem elég, szükséges hozzá aggregátor, tartalék- és csereakkumulátorok és egy további monitorozó drón sem árt.

Jelentős a személyi költség is: 

a drónpilóta mellett szükséges egy repülésfigyelő személy, illetve egy előkészítő személy, és természetesen a szakmai irányító, a növényorvos.

Jordán László növényvédelmi szakértő úgy nyilatkozott, hogy „a növényvédelmi drónpilóta végzettség megszerzése sok tanulást igényel, de ennél is fontosabb az a tapasztalatmennyiség, amelyet tanfolyamon nem, csak a gyakorlatban lehet megszerezni”. Tehát nem biztos, hogy minden gazdának megéri a drónvásárlás, valamint hogy megtérül a befektetett „szellemi tőke”.

Tolnában is hódítanak a drónok

A mezőgazdaság és az építőipar egyaránt jól tudja hasznosítani a drónokat, ugyanis a légi felvételek nem csupán ugyanolyan pontosak, mint a helyszíni bejárás, hanem olyan helyszínekre is betekintést nyújtanak, amelyek helyszíni bejáráson megközelíthetetlenek, vagy veszélyes felkeresni őket.

Csipak-Török Ágnes, a Légtér.hu ügyvezetője elmondta, hogy a drónpilótákra vonatkozó jogi keretrendszert az rendeletei adják, a permetezésre vonatkozó előírások tagállami hatáskörben vannak, ezért ha valaki külföldön tervez hasonló tevékenységet folytatni, mindenképpen tájékozódjon a helyi előírásokról.

Ahogy az igény is egyre nő a képzett drónpilótákra, úgy a hatósági ellenőrzések száma is gyarapodik az engedély nélkül permetezők kiszűrése végett.

A permetezőket ellenőrizheti a helyszínen a Nébih, a helyi kormányhivatal, és repülés szempontjából is kaphatnak vizsgálatot.

Az ellenőrzések száma nő, idén 35 ellenőrzés történt a Nébih tájékoztatása szerint.