Az élet egyre több területén használnak drónokat. Ha a békeidőbeni felhasználást nézzük, az építőipartól a filmgyártásig, a mezőgazdasági állapotfelméréstől a síbalesetek sérültjeinek felkutatásáig mindenütt egyre több helyen találjuk meg őket – írja a Teol annak kapcsán, hogy a tolnai cégek is egyre inkább alkalmazzák őket.

Drone,Quadcopter,With,Digital,Camera
A drónok légi felvételein olyan is látszódik, ami a helyszíni bejárásokon megközelíthetetlen.
Fotó: Shutterstock

Kólya József tamási cége két drónt használ. Egyiket mezőgazdasági, másikat építőipari, főként földmunkáknál. A modern eszközöket az előzetes állapotfelmérésnél veti be, a kapott adatok alapján kiszámítható például az árkok és töltések építése során megmozgatandó föld tömege, vagy látható a növényzet állapota, a permetezendő terület nagysága.

Az építőipari felhasználás szakértője a tamási társaságnál Juhász Sándor.

„A levegőből történő drónos helymeghatározás pontossága már eléri a földi mérésekét” – mondta a lapnak, megjegyezve, hogy gyorsabb is drónnal elvégezni ugyanazt a feladatot, mint gyalogosan bejárni a terepet. A légi felvételek további előnye, hogy olyan helyek is láthatók és bemérhetők fentről, amelyek lent, a domborzati vagy a talajviszonyok (például mocsarasság) miatt nehezen vagy egyáltalán nem közelíthetők meg. A készített felvételeket 3D-s modellé alakítják egy szoftver segítségével – magyarázta Juhász Sándor.

A teljes cikk itt olvasható.