Az új építésű vidéki lakások kínálati négyzetméterára átlagosan 995 ezer forint volt az idei harmadik negyedévben, 2,1 százalékkal magasabb az előző negyedéves értéknél, és éves összevetésben 15 százalékos áremelkedést jelent – derült ki az Otthon Centrum (OC) közleményéből.

Solar,Panels,On,The,Roof,Of,A,Single,Family,House
Győrben, Egerben és Veszprémben is egymillió forintot meghaladó négyzetméteráron árulnak új ingatlanokat.
Fotó: Shutterstock

A vidéki városok közül továbbra is Sopronban a legdrágább egy új építésű lakás négyzetmétere, de az 1,26 millió forintos átlagár az előző negyedévi értéknél alacsonyabb. Debrecen az előző negyedévhez hasonlóan őrzi második helyét 1,15 millió forintos négyzetméterenkénti kínálati átlagárral, míg Szeged 1,07 millió forinttal a harmadik legdrágább megyei jogú város.

A harmadik negyedévre csökkent a milliós négyzetméterárat meghaladó vidéki városok köre. Tavaly év végén még Győrben, Egerben és Veszprémben is egymillió forintot meghaladó négyzetméteráron kínálták az új építésű lakások négyzetméterét, de azóta mind a három városban mérséklődtek az árak.

Balaton: több ezer lakás épül, budapesti árakon pörög a piac

Tíz százalékkal több új balatoni ingatlanberuházás indult, mint tavaly, de a fejlesztők kisebb lakásszámú projektekbe kezdtek. Az átlagos árszint évek óta tartó növekedése először megállt, majd csökkenni kezdett, jelenleg 3,2 százalékkal olcsóbban kínálják a lakásokat, mint egy évvel ezelőtt.

A kínálati négyzetméterár már minden megyei jogú városban meghaladta a 600 ezer forintot. Továbbra is Békéscsabán a legolcsóbb az új építésű lakások négyzetmétere, 605 ezer forint. Hódmezővásárhely a második legkedvezőbb árfekvésű város 700 ezer forinttal.

Nem meglepetés, hogy a belátható időn belül nagyipari központtá váló Debrecenben meglódult a lakásépítés, a legtöbb projekt itt indult el (48), a többiek jelentősen leszakadva – Szeged (34) és Pécs (26 projekttel) – követik. Utánuk viszont csak százezer főnél népesebb városok sorjáznak, a sorrend Győr, Kecskemét, Nyíregyháza, Székesfehérvár, egyedül Miskolc lóg ki az említett listából a maga öt projektjével.

Interior,Of,A,Cozy,Bright,Home,Interior,With,Chinese,Lunar
A kínálati négyzetméterár már minden megyei jogú városban meghaladta a 600 ezer forintot.
Fotó: PR Image Factory

A kisebb városokban ennél jelenleg jóval kevesebb a projekt, a listát Hódmezővásárhely és Szekszárd zárja, ahol mindössze egy-egy projekt kivitelezése van folyamatban, míg Esztergomban, Dunaújvárosban és Salgótarjánban továbbra sincs aktív beruházás. Tovább bonyolítja a képet, hogy az épülő lakások számában Szeged ezer lakással megelőzte a 800 lakásos Debrecent, Nyíregyháza (egy több száz lakásos beruházás révén) a harmadik 660 épülő lakással.

Kiderült, mennyiért és milyen ingatlant vesznek a nyugdíjasok

Valamivel az országos átlagár alatt vásárol ingatlant a nyugdíjaskorú lakosság döntő többsége.