Pörög az új építésű lakáspiac a Balaton-parton, Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a magyar tenger partján – derült ki az Otthon Centrum felméréséből. Eszerint a a tóparti projektek ára jellemzően a fővárosi szinteket idézi, helyenként meg is haladja.

20210509 Csopak 
ingatlan

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20210509 Csopak ingatlanFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Nagyok az árkülönbségek a balatoni lakáspiacon, amely budapesti átlagárakon pörög.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Továbbra is pörög a Balaton-parton az új építésű lakáspiac

– összegezte Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője a legnépszerűbb hazai nyaralóövezet ingatlanpiaci folyamatait. 

A szakértő elmondta, hogy a tóparton:

  • 72 projektben
  • megközelítőleg 3 ezer lakás épül,
  • ezek nagyjából fele még megvásárolható,
  • az átlagos négyzetméterár 1,8 millió forint. 

A tavalyinál 10 százalékkal több projekt indult el, ám a lakásszám 3 százalékkal csökkent, ami azt mutatja, hogy a fejlesztők a kisebb lakásszámú projektekre voksoltak. Az átlagos árszintet a fővárosi kerületek többségéhez hasonló folyamatok jellemzik, az évek óta tartó növekedés először megállt, majd csökkenni kezdett, 

jelenleg 3,2 százalékkal olcsóbban kínálják a balatoni új építésű lakásokat, mint egy évvel ezelőtt.

A legtöbb, összesen 22 projekt Siófokon található, Balatonlellén kilenc, Keszthely pedig hét épül. Mindeközben Balatonfüreden, a tópart második legnagyobb városában mindössze négy építkezést regisztráltak.

Balatonfuzfo,,Hungary,-,Panoramic,Aerial,Skyline,View,Of,The,North-east
A tóparti települések felére koncentrálódnak a fejlesztések: 72 projektben 3 ezer lakás épül.
Fotó: Shutterstock

Lakásszámok terén is Siófok vezet 800 épülő ingatlannal, Keszthely a második 490, míg Balatonszemes 350 lakással a harmadik. 

Változatlanul nagy koncentráltság jellemzi a balatoni projekteket, új beruházások a tóparti helységek felében, 18 településen, jellemzően a nagyobb helyeken van folyamatban.

A nagyobb projektszámok főleg a Balaton déli partján, a vasútvonal és a vízpart közötti területekre jellemzők, az északi parton elvétve akad csak

– jegyezte meg Soóki-Tóth Gábor.

Mennyiért lehet új építésű ingatlant vásárolni a Balatonnál?

Az árakban komoly szórás van, a legolcsóbb és legdrágább projekt között több mint háromszoros a különbség, az átlagos négyzetméterár 1,8 millió forint. A legolcsóbb balatoni projekt egy siófoki beruházás 850 ezer forintos négyzetméteráron, míg a legdrágább 3,1 millió forintért Balatonakarattyán található.

A települések között igen nagy az árkülönbség, az átlagos fajlagos ár az 1,2–3,1 millió forint közötti sávban mozog: a legdrágább Balatonakarattya 3,1 millió forinttal, amelyet Zamárdi és Alsóörs követ 2,16 millió forinttal. 

A fővárostól távolabbi településeken csökken az átlagár: a legkedvezőbb árfekvésű település Badacsonytomaj 1,21 millió forinttal, amelyet Balatonmáriafürdő 1,27 millióval követ, míg a harmadik legolcsóbb Balatonlelle, 1,39 millióval.

Ennyi ingatlant még sose vettek a külföldiek: németek, szlovákiaiak, kínaiak

A végleges adatok szerint 14 százalékkal csökkent tavaly a lakáspiaci forgalom, ám a külföldiek több magyarországi lakóingatlant vásároltak. Nyolcezer lakás került külföldiekhez, ami 10 százalékkal meghaladja a járvány előtti, 2018-ban elért rekordot.