Idén összesen  120 intézmény alakíthatja ki ingyenesen honlapját az  OkosÓvoda Program keretében. A lehetőséget a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség idén ősszel hirdette meg az óvodák és bölcsődék számára.

20200311 NógrádFittmóka, Kozma Zsuzsanna zenés tornaóra foglalkozás a Angyalvár Óvodaban.fotó: Németh András Péter NAPSzabad Föld
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A sikeres pályázatok által az elmúlt évek során több mint 500 intézmény számára vált elérhetővé az ingyenesen, kész arculati elemeket tartalmazó modulokból kialakítható honlap. Az elkészült oldalak hozzájárulnak a szülők és az intézmények közötti hatékonyabb kommunikációhoz, valamint a mindennapi, óvodai élettel kapcsolatos információkat is átlátható formában tekinthetik meg az óvodaválasztás előtt álló családok.

A program a digitális hozzáférés mellett a nyertes pályázatot benyújtó intézmények munkatársai számára képzést is biztosít, amelyen elsajátíthatják a honlapszerkesztő használatát. A szülők és a pedagógusok digitális neveléssel kapcsolatos tudását és médiaműveltségét is fejlesztik a weboldalakon megosztott cikkek, tájékoztató anyagok, amelyek az óvodás, bölcsődés korosztályt nevelők számára adnak tanácsot a gyermekek számára biztonságos online környezet megteremtésével kapcsolatban.

Annak érdekében, hogy az óvodás korosztály okoseszköz-használati szokásairól pontosabb képet lehessen kapni, a pályázat benyújtásának követelményévé vált a DigiMini kutatási napló elkészítése. Az óvodapedagógusok által beküldött adatokat és a gyakorlati eseteket, feljegyzéseket szakemberek összesítik. A kutatás eredményét összegző jelentés várhatóan év végén lesz elérhető a honlapon.

A kutatások jó alapként szolgálhatnak a hazai és a nemzetközi programok, gyakorlatok kidolgozásakor, amelyek egyrészt az okoseszközök hasznos alkalmazását segítik, másrészt csökkentik a korai túlzott internethasználat kockázatait, továbbá az óvodapedagógusok képzését, továbbképzését is támogatják majd.

A program honlapján további, a digitális gyermekvédelemről és biztonságról, segítségnyújtásról szóló publikációk találhatók, amelyek mind az óvodák, mind a szülők számára hasznos útmutatásként szolgálhatnak.