BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kongatja a vészharangot a benzinkutasok szövetsége: drasztikusan megugorhatnak az üzemanyagárak

Két adóemelés együttes hatásaként több száz hazai benzinkúton óriási áremelkedés várható jövő év elejétől, a Független Benzinkutak Szövetsége szerint a nagyobb kúthálózatok kerülhetnek előnybe a családi cégek rovására – írja a vezess.hu.

A Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke a kormány nemrég elfogadott rendeletét kritizálja, amelynek módosítását kérve petíciót nyújtottak be – írta a vezess.hu . A lap emlékeztet, az évi 500 millió és 30 milliárd forint közötti nettó árbevételű töltőállomások januártól a mostani 0,15 százalékos adónak kereken a hússzorosát fizetik majd, egységesen három százalékot a tőlük nagyobb, 30 milliárd és 100 milliárd közötti adóalapú cégekkel együtt. Nekik jelenleg egy százalék ez a teher, vagyis az ő esetükben háromszorosára nő az adó.

Man,Handle,Pumping,Gasoline,Fuel,Nozzle,To,Refuel.,Vehicle,Fueling
Drágulás és akár árkiegyenlítődés is jöhet jövőre.
Fotó: Shutterstock

A nagy kúthálózatok viszont jól járnak, mivel az évi 100 milliárd forintnál magasabb forgalmú legnagyobb olajos cégek mostani 4,5 százalékos adója 1,5 százalékkal csökken, így lesz egységesen három százalék az extraprofitadó mértéke.

A kétezer töltőállomásból hétszáz lehet az, amelyik kisebb családi vállalkozás és jelentősen nő az adóterhe, ez körülbelül 12–15 forintnyi pluszterhet jelent literenként, amit be fognak építeni a benzin és a gázolaj árába – állítja Gépész László.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke szerint az országos átlagárakra nem lesz érdemi hatással a kisebb töltőállomások növekvő adóterhe, ugyanis az országosan és évente értékesített gázolajnak a háromnegyedét, a benzinnek a kétharmadát a nagy hálózatok adják el.  Szerinte a ma gyakran fellelhető akár hetven forintos különbségek lényegében kiegyenlítődnek.

A lap cikke emlékeztet a szintén jövő év elejétől esedékes jövedékiadó-emelésre is, az ötven-hatvan forintos áremelés szerintük ebből és a kisebb kutak által bevezetendő  tervezett 12–15 forintos drágításból adódik (össze).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.