A Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke a kormány nemrég elfogadott rendeletét kritizálja, amelynek módosítását kérve petíciót nyújtottak be – írta a vezess.hu . A lap emlékeztet, az évi 500 millió és 30 milliárd forint közötti nettó árbevételű töltőállomások januártól a mostani 0,15 százalékos adónak kereken a hússzorosát fizetik majd, egységesen három százalékot a tőlük nagyobb, 30 milliárd és 100 milliárd közötti adóalapú cégekkel együtt. Nekik jelenleg egy százalék ez a teher, vagyis az ő esetükben háromszorosára nő az

Man,Handle,Pumping,Gasoline,Fuel,Nozzle,To,Refuel.,Vehicle,Fueling
Drágulás és akár árkiegyenlítődés is jöhet jövőre.
Fotó: Shutterstock

A nagy kúthálózatok viszont jól járnak, mivel az évi 100 milliárd forintnál magasabb forgalmú legnagyobb olajos cégek mostani 4,5 százalékos adója 1,5 százalékkal csökken, így lesz egységesen három százalék az extraprofitadó mértéke.

A kétezer töltőállomásból hétszáz lehet az, amelyik kisebb családi vállalkozás és jelentősen nő az adóterhe, ez körülbelül 12–15 forintnyi pluszterhet jelent literenként, amit be fognak építeni a benzin és a gázolaj árába – állítja Gépész László.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke szerint az országos átlagárakra nem lesz érdemi hatással a kisebb töltőállomások növekvő adóterhe, ugyanis az országosan és évente értékesített gázolajnak a háromnegyedét, a benzinnek a kétharmadát a nagy hálózatok adják el.  Szerinte a ma gyakran fellelhető akár hetven forintos különbségek lényegében kiegyenlítődnek.

A lap cikke emlékeztet a szintén jövő év elejétől esedékes jövedékiadó-emelésre is, az ötven-hatvan forintos áremelés szerintük ebből és a kisebb kutak által bevezetendő  tervezett 12–15 forintos drágításból adódik (össze).