Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3509,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 164,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 142,3 milliárd forintos hiányt mutattak – ismertette a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartási folyamatokat. Így ezúttal a költségvetés 222,7 milliárdos deficittel zárt.

Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Szeptember végén még az államháztartás 3264,9 forintos hiányon állt, a hónap során 33,7 milliárd forintos többlet jött össze a költségvetésben, amivel a 3400 milliárdos hiánycél 96 százaléka realizálódott.

Mivel a kormány időközben a 5,2 százalékára emelte a hiánycélt, ami megközelítőleg 1100 milliárd forinttal nagyobb deficitet tesz lehetővé, így októberben a módosított hiánycél 77 százalékán állt a büdzsé.

A Világgazdaságnak Kovács Árpád, Költségvetési Tanács elnöke is megerősítette, hogy tartható a magasabb hiánycél, ráadásul szerinte az év utolsó hónapjaiban alacsonyabb hiányadatokra lehet számítani, tehát kontrollálhatóak a költségvetési folyamatok.

Nagy kérdés, hogy hozzá kell-e nyúlni a költségvetéshez bármilyen formában, Varga Mihály pénzügyminiszter korábban lapunknak ezt kizárta, azonban Kovács Árpád szerint ezt nehéz megmondani, mivel adott esetben ott van még tartalékként rezsivédelmi alap, amelyhez bármikor hozzányúlhat. A 2610 milliárdos rezsivédelmi alap jócskán felül lett tervezve. A PM közleménye szerint az év első tíz hónapjában a rezsivédelem költségei 1301,4 milliárd forintot tettek ki, amely szembeállítva a 2022. október végéig erre a célra kifizetett 165,0 milliárd forinttal, jelentős többletet jelent.

Arról is tájékoztatott a szaktárca, hogy az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 576,0 milliárd forintot fordítottunk október végéig. Ez 88,4 milliárd forinttal haladja meg a 2022 első tíz hónapjában folyósított forrásokat.

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza. Október végéig az uniós kiadások 2151,2 milliárd forintot tettek ki, azonban ebből mindössze 1191,5 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe. Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 4724,3 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1893,1 milliárd forintot fordítottunk október végéig.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva az adó- és járulékbevételek 16,7 százalékkal magasabban teljesültek. Ezzel a központi alrendszer bevételei 18,0 százalékkal magasabb összegben alakultak a tavaly október végi állapothoz képest.