Az OTP Egészségpénztárnál 2016 óta különböző, önsegélyező szolgáltatások is igénybe vehetők, amelyekkel a legfrissebb adatok alapján egyre több tag él, és ez a szám a tavalyi évhez képest is növekvő tendenciát mutat. 

20230111 Nyíregyháza 

Gyógyszerhiány van, de nem tragikus. Lázcsillapítókból, s a megfázás tüneteit enyhítő szerekből hiány van a patikákban. 
illusztráció

Fotó: Dodó Ferenc DF
Kelet-Magyarország
Az OTP Egészségpénztári egyenlege változatlanul felhasználható a klasszikus szolgáltatásokra: orvosi vizsgálatokra és gyógyszerekre.
Fotó: Dodó Ferenc

Eszerint az OTP Egészségpénztári egyenleg nem csupán gyógyszerekre és orvosi vizsgálatokra fordítható, hanem nagy segítséget jelenthet különböző élethelyzetekben is. Érdemes még tudni: 

amennyiben a tagok bent hagyják a pénzüket a pénztárban, akkor az hozamot is hozhat

– közölte hétfőn az OTP Egészségpénztár.

Segítség a családnak az egyéb kiadásokban

Az önsegélyező szolgáltatások lehetővé teszik a tagok számára, hogy könnyítsenek a saját vagy a családi kiadások terhein, illetve támogassák hozzátartozóikat.

Ezek a támogatások 180 nappal korábbi befizetések után vehetők igénybe, azaz a pénztártag egyéni számláján nyilvántartott, legalább 180 napja rendelkezésre álló szabadon felhasználható egyenlege terhére.

Számos önsegélyező szolgáltatás áll rendelkezésre a tagok számára: 

  • születési, 
  • gyermekgondozási, 
  • gyermeknevelési, 
  • beiskolázási támogatás, 
  • az idősgondozás támogatása, 
  • a temetés igazolt költségeinek a támogatása, valamint 
  • a lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének és 
  • a közüzemi díjak finanszírozásának támogatása.

Az elmúlt években a születési támogatás volt a legnépszerűbb, amelyre akár 1 millió forint egyszeri támogatás igényelhető gyermekenként.

A tavalyi évben megugrott a lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatásának igénybevétele is, ami 2023 első felében közel félmilliárd forint volt. 

Unhealthy,Little,Boy,Child,Measure,High,Temperature,With,Thermometer,Sleep
A kedveltebb szolgáltatások közé tartozik a gyermekgondozási támogatás (csed/gyed) és a beiskolázási támogatás
Fotó: Shutterstock

Még a kollégium vagy albérlet is elszámolható támogatásként

Szintén a kedveltebb szolgáltatások közé tartozik a gyermekgondozási támogatás (csed/gyed), valamint a beiskolázási támogatás, amely keretében elszámolható például a ruházat, taneszköz, tandíj, kollégium vagy az albérlet is. 

Emellett minden korcsoportban nőtt az önsegélyező támogatásokat igénybe vevők száma is, de ez a 30–39 évesek között a legjelentősebb. A pénztártagok által jelenleg önsegélyezésre is felhasználható összeg hozzávetőleg 15 milliárd forint.

„Pénztárunk szolgáltatás portfóliójával arra törekszik, hogy számos élethelyzetben – legyen szó egészségügyi problémáról vagy akár az állás elvesztéséről – segítséget tudjon nyújtani, és megbízható partner legyen a hosszabbtávú tervek és elköteleződések esetén is meglévő és a leendő tagjai számára” – mondta Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.