Az áruházláncok idén is nagy erőkkel készülnek az iskolakezdésre, már aligha van olyan szupermarket, ahol nem állnak hegyekben a tanszerek – írta a Piac és Profit, amely az iskolakezdés költségeit is közölte.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az iskolakezdés költsége gyermekenként az 50 ezer forintot is meghaladhatja az idén, és ebben a méret- és szezonváltás miatt szükséges ruhák ára nincs benne

– nyilatkozta Gergely Péter, a Biztos Döntés pénzügyi szakértője. 

Miközben a bruttó és a nettó átlagkereset május végéig 17,9, illetve 17,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a reálkereset 3 százalékkal csökkent úgy, hogy közben az árak 21,5 százalékkal nőttek – foglalta össze a szakértő.

Idén kiemelten fontos szerepe lesz annak, hogy milyen áron szerezhetők be a tanszerek, hiszen a magyarok igencsak árérzékenyek.

Feltehetően több áruház is komoly akciókkal készül, van, amelyik már bejelentette, hogy egyes tanszereket a tavalyi áron hoz forgalomba.

Tavalyi árakkal csábítja a vevőket néhány üzlet. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Még nagyobb kiadással néznek szembe az egyetemi hallgatók szülei, akik közül többeknek a kollégiumi díj vagy az albérlet, illetve adott esetben a tandíj jelent nagyobb anyagi megterhelést. A legjobban a kollégiumba bejutó hallgatók járnak, de a helyekért komoly küzdelem folyik. 

A kollégiumokban tavaly a diákok mindössze ötöde fért el. Az albérlet viszont százezres nagyságrendű kiadással is járhat, mint ahogy a tandíj is.

Egészségpénztárral több tízezer forintot, akár a tanévkezdéssel kapcsolatos kiadások 12-17 százalékát is megspórolhatják a szülők. 

A beiskolázási támogatás egy önsegélyező szolgáltatás, amelyet a legtöbb egészségpénztár kínál a tagjainak, mégis kevesen használják.

Fontos, hogy azok az egészségpénztári tagok tudják igénybe venni a beiskolázási támogatást, akiknek már van 180 napos egyenleg az egészségszámlájukon, illetve lesz, mire a számlák elszámolásához nyitva álló 120 nap letelik. 

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba

A tavasszal összesen mintegy 12,5 millió könyvet rendeltek az iskolák. A tankönyveket mindenki ingyen kapja meg.