Karácsony és Gyurcsány miatt négy év alatt a csőd szélére került a főváros, annak ellenére, hogy több mint 200 milliárdos megtakarítást örökölt az új városvezetés Tarlós Istvántól. „Mindezek mellett Karácsony és a dollárbaloldal a magyar szabályozást kijátszva fogadott el külföldi támogatást hazai kampányolásra” – írta közleményében a Fidesz, hozzátéve, hogy ezzel a mai napig nem tudnak elszámolni, nem mondják meg, hogy kitől kapták a „kötegelt eurókat”. Szerintük mindenki számára világossá vált, hogy Budapesten változás kell.

20230419 BudapestKarácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatójaFotó: Kallus György LUS Világgazdaság  VG
Karácsony Gergely: Varga Mihály azonnal távozzon a kormányból!
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A kormánypárt arra reagálva tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-posztban követelte Varga Mihály lemondását. A városvezető szerint jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy a kormány nem vehet le több pénzt a főváros számlájáról. 

„Épp eleget fizettünk már, a bíróság pedig kimondta, hogy a fővárosi közszolgáltatások további zavartalan működése előrébb való, mint a jogilag is vitatott kormányzati sarc kifizetése. Ehhez képest az államkincstár újabb 5,5 milliárdot inkasszált a számlánkról. Ez egyszerű lopás, és hatalommal való visszaélés, amiért Varga Mihály pénzügyminiszter a felelős!” – írta közösségi oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. 

Az ügy előzménye, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes megerősítette: a főváros számláján csütörtök reggelre csupán 4 milliárd forint maradt. A Magyar Államkincstár a szolidaritási adót akarja beszedni Budapesttől, melynek befizetését megtagadták, miután egyrészt jogsértőnek, másrészt aránytalannak tartották a mértékét. Varga Mihály ezt követően emlékeztette a főpolgármestert arra, hogy szeptember 30-án még 113 milliárd forint volt a számláján.