Múlt héten kedden késő éjjel a kormány összesen 19 törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyek között szerepelt az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat is. A jövő évre vonatkozó 187 oldalas módosítóról az összefoglalót várhatóan Varga Mihály pénzügyminiszter (képünkön) fogja ismertetni csütörtökön 9 óra után a képviselőkkel.  

VARGA MihályBudapest, 2023. június 13.Varga Mihály pénzügyminiszter expozét tart a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. június 13-án.MTI/Soós LajosBudapest, 2023. június 13.
Varga Mihály pénzügyminiszter expozét tart a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. június 13-án.
MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos / MTI

Az általános forgalmi területén újdonság, hogy bővülhet az adómentes tevékenységek köre, a hatósági engedéllyel végzett betegszállítás is bekerülne ezek közé, illetve több termék áfakulcsa változik január elsejétől. A külön jogszabályban meghatározott speciális gyógyászati célra szánt tápszerek, az anyatej-helyettesítők és az anyatej-kiegészítők áfakulcsa 5 százalékra csökken, a desszert jellegű sajtkészítmények áfakulcsa – ebbe a kategóriába tartozik a túró rudi is – pedig 27-ről 18 százalékra mérséklődik. 

A benyújtott törvényjavaslat további egy évvel meghosszabbítja a reklámadó felfüggesztésének határidejét, amely így 2024. december 31-re módosul.

Az egyéni vállalkozók társaságként való adóztatása megszűnhet, helyette egy jelentősen egyszerűbb költségelszámolási módszert terveznek bevezetni, illetve egyszerűsödnek az egyéni vállalkozók társadalombiztosítási járulékfizetési szabályai. 

Az őszi adócsomag egyéb újdonságairól itt olvashat, a javaslatok közül külön cikkben foglalkoztunk azzal, hogy a szerencsejátékok után fizetendő adózás megváltozna.  

Az orosz–ukrán háború és az okozta nehéz gazdasági körülmények ellenére a kormány folytatja az adócsökkentést és az adóegyszerűsítést – így fogalmazott a benyújtás napján közleményében a Pénzügyminisztérium.  Hozzátették: 

a jövő évi adótörvények nemcsak megőrzik a családokat és a vállalkozásokat támogató alacsony adókat és adókedvezményeket, hanem tovább bővítik azokat.

A képviselők a globális minimumadóról szóló irányelvet egy külön törvényjavaslattal ültetik át a hazai szabályozásba, oly módon, hogy kizárólag a legnagyobb – cégcsoportszinten 750 millió eurót meghaladó – bevétellel rendelkező, multinacionális vállalatcsoportokat érinti. Erről az Országgyűlés honlapján taláható információk alapján rögtön az adótörvények után folytatják le az általános vitát.