Az idei év gazdaságilag nehéz volt, a háború, a szankciók, az egész Európa gazdaságát lelassították. Brüsszel rossz döntései miatt a magyar kormánynak határozott lépéseket kellett tennie, hogy letörje a szankciós inflációt, és megvédje a munkahelyeket, a gazdaságot – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési, januártól nemzetgazdasági miniszter a kormány Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

NAGY Márton
Fotó: Illyés Tibor

A kormány számos intézkedéssel segítette szerinte a hazai vállalkozásokat:

  • bevezette a kötelező akciózást, 
  • elindította az online árfigyelőt, 
  • ösztönözte az állampapír-vásárlást,
  • a cégeknek segített kiszabadulni a rossz energiaszerződésekből.

A gazdaságvédelmi intézkedésekkel visszaszorítottuk az inflációt, ami év végére 6 százalék körülire csökkenhet.

Szeptember óta újra nőnek a reálbérek , és egyre többen dolgoznak. A harmadik negyedévben megindult a és Brüsszelen a sor, Magyarországnak meg kell kapnia az uniós forrásokat. 2024-ben már a gazdasági növekedés helyreállítása lesz az első, mert ha van gazdasági növekedés, előrébb léphetnek a családok, a vállalkozások, és tovább emelkedhetnek a bérek is – mondta miniszter.

A cél az, hogy jövőre újra dinamikusan, 4 százalékos ütemben növekedjen a gazdaság, amihez három célt kell teljesíteni. Egyrészt helyre kell állítani a lakossági fogyasztást. A reálbérek növekedése nem elegendő, el kell érni, hogy erősödjön a bizalom a lakosságban, és „oldani kell az óvatossági motívumot” – hangsúlyozta a miniszter.

Másrészt – folytatta – helyre kell állítani a belgazdasági termelést, 

a beruházásokat 25 százalék feletti szinten kell tartani, ennek érdekében jövő év elején új hitelprogram indulhat.

Tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást is: a 16–64 éves korosztályban a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra. Ennek érdekében a kormány új, célzott munkaerőpiaci programot készít – ismertette a miniszter, aki boldog új évet kívánt.

Váratlanul átszervezi a kormányt Orbán Viktor: létrejött egy csúcsminisztérium

A kormányzati mozgások az év végéhez közelítve sem lassulnak, sőt. A kabinet jövőbeni működéséről kifejezetten markáns átalakítást hirdettek ki a legfrissebb Magyar Közlönyben. A változások alapvetően két tárca köré összpontosulnak: az egyik az újonnan felálló Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM), a másik pedig a kvázi reaktivált (2010 és 2018 között volt már ilyen tárca) Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely a jelenlegi Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) örököse. A nemzetgazdasági miniszter Nagy Márton lesz.