December 10-től, vasárnaptól már érvényes a MÁV-Volán csoport új, 2023–2024-es menetrendje, amely számos vonalon érinti a vasúti és a helyközi autóbuszos közlekedést, továbbá a HÉV-eket a H7-es, H8-as és H9-es vonalon. Az új menetrendek célja az elmúlt években elért fejlesztések megtartása, továbbá a kínálat bővítése – írta közleményében a csoport. 

20220510 SopronVasúti baleset Ausztriában. Képen: a soproni pályaudvarFotó: Szalay Károly SZK Kisalföld 20220510 Sopron
Vasúti baleset Ausztriában. 
Képen: a soproni pályaudvar
Fotó: Szalay Károly SZK Kisalföld
Fotó: Szalay Károly / Kisalföld

A menetrendváltástól Budapest és Dunaújváros között a Z42-es zónázóvonatok számának bővítésével javult és gyorsabbá vált a vasúti összeköttetés. A Püspökladány―Biharkeresztes vasútvonalon a felújításnak és a villamosításnak köszönhetően az utasok számára kiszámíthatóbb, ütemes menetrend lépett életbe, csökkent az eljutási idő, javultak a csatlakozások a menetrendváltástól.

Az új vasúti menetrend a júliusi online társadalmi egyeztetés lakossági véleményeit is figyelembe vette több vonal esetében.

A nemzetközi közlekedést tekintve kiemelhető, hogy újraindult az étkezőkocsi-szolgáltatás a Budapest–Bécs és a Záhony–Bécs közötti EuroCity-vonatokban. A Metropol Euronight, az éjszakai, háló- és fekvőhelyes kocsikkal közlekedő vonat ismét Prága és Drezda érintésével közlekedik, ezáltal kedvezőbb az utazás Budapest és Berlin között.

A Volánbusz is számos menetrendi módosítást, korrekciót vezetett be országszerte, elsősorban a munkába és iskolába járás lehetőségeinek javítása, a vasúti és autóbuszos kiszolgálás összehangolása, valamint az országos autóbusz-vonalakon a hétvégi időszakhoz kapcsolódóan jelentkező utazási igények kiszolgálása érdekében – jelezte a MÁV-Volán csoport.

Változott a MÁV-Start Díjszabása is, amelynek az egyik legnagyobb újdonsága a pótdíjszabályok átalakítása, törekedve a Volánbusznál már alkalmazott szabályokkal való egységességre. 

Az utólagos bemutatás díja például 1300 forintról 2600 forintra nő, azonban a 15 napos határidőn belül be lehet mutatni az utazás időpontjában érvényes menetjegyet, névre szóló bérletet. 

További részleteket is közöltek, amelyekről itt olvashatnak. 

Nincs egyetértés, sztrájkot hirdetett a Volán
 

Vasárnaptól kezdődően kétnapos sztrájkot hirdetett meg a Volánbusz; ezen a napon az előzetes közlésnek megfelelően a járatok 80 százaléka közlekedik, hétfőn pedig csupán a fele. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet a 2024-es bérfejlesztési ajánlat hiánya miatt választotta a munkabeszüntetés-megoldást, a munkáltató viszont kétségbe vonja ennek jogosságát.