BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IT-s órabért is veri a pszichológusoké, átlagosan 16 ezer forintot fizetünk a lélekápolásért

Kiemelkedően magas a pszichológusok órabére, de nem kicsi és jól kiépített praxis szükséges ahhoz, hogy hosszú távon jövedelmező legyen.

Amikor valaki a bölcsészettudományokról kezd el beszélni, sokaknak az jut eszébe, hogy ezek értéktelen végzettségek, értéktelen diplomák, valamint hogy alig lehet elhelyezkedni a megszerzett képesítéssel.

MAN IN CONSULTATION, DIALOGUE
 A legtöbben 15 ezer forintért vállalnak egyéni tanácsadást, de nem ritkák a 18-20 ezer forintos alkalomdíjak sem.
Fotó: BSIP via AFP

Egy nemrég végzett kutatás rávilágított arra, hogy magasak a pszichoterapeuták óradíjai. Még különleges szakirányú végzettséggel nem rendelkező szakemberek is magasabb óradíjat kérhetnek, mint egy jó IT-szakértő. Az informatikusok átlagórabére 8–12 ezer forint között mozog, programozási nyelvtől, tapasztalattól és helytől függően.

Mennyibe kerül egy hatvanperces konzultáció?

Száz magyar pszichológus óradíját gyűjtöttük össze, ennek alapján készítettünk egy statisztikát a konzultációs díjakról. A felmérésből kiderült, hogy a legtöbben 15 ezer forintért vállalnak egyéni tanácsadást, de nem ritkák a 18-20 ezer forintos alkalomdíjak sem. Az átlag konzultáció díja Magyarországon 16 ezer forint, ami magasabb, mint sok szenior programozó órabére.

A kutatáshoz érdemes lehet hozzátenni, hogy sokan ötvenperces konzultációért kérik el az összeget, és nincs egységesség annak tekintetében sem, hogy az első konzultáció drágább vagy olcsóbb, mint a későbbiek.

A pontos díjszabás mindig függ a szakember képzettségétől, az alkalmak számától, valamint az eset nehézségétől.

Sokszor magasabb óradíja van a pszichológiai konzultációnak, mint egy magánrendelőben történő fogászati vagy egyéb orvosi kezelésnek, vagy egy programozónak. A kutatásban megkérdezett szakemberek elmondásuk szerint akár fél évre is tele van időpontokkal. Ennek köszönhetően a pszichológusszakma meglepően jól jövedelmezőnek számít – persze amellett, hogy nagy felelősséggel jár, és magánpraxist kell fenntartani.

Hét mondat, amely lebuktatja, ha sivár az érzelmi intelligenciája

Kemény kritikát fogalmazott meg egy harvardi pszichológus az emberek érzelmi intelligenciájával kapcsolatban. Cortney Warren szerint az alábbi hét mondat-kijelentés visszatérő ismételgetése érzelmi sivárságról, sérült intelligenciáról tanúskodik. Szerencsére rögtön gyógymódot, azaz helyettesítő mondatot is kínált megoldásként, bár ha ebben nem hisz az ember, akkor mantrázhatja napestig, nem lesz tőle egy perccel sem intelligensebb.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.