Magyar gazdaság

Brutális mennyiségű Virginia dohányt vásárolt a hazai dohánygyár

A magyarországi Continental dohánygyár majdnem 50 százalékkal több Virginia dohány tudott felvásárolni, mint 2022-ben. Az 1315 tonna dohányt a cég kilogrammonként 1509 forintért tudta beszerezni. A felvásárlási időszak még nem ért véget, januárig még zajlik a Burley dohány beszerzése.

Eredményesen zárta a Virginia dohány felvásárlását a Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért és feldolgozásért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. A társaság 1315 tonna termést vásárolt fel, ami mintegy 49 százalékos növekedést jelent a tavalyi szezonhoz képest.

John Players Cigarette Manufacture At Imperial Tobacco Group Plc's Factory
Fotó: Getty Images

A felvásárlási ár tekintetében szintén számottevő, 40 százalékos emelkedést könyvelhetett el a DOFER, 1509 forintos kilogrammonkénti átlagár mellett zajlott le a felvásárlási folyamat. 

Mindkét mutató növekedésében meghatározó szerepet játszott a felvásárlási alapár tavaszi, a cégcsoport által eszközölt 50 százalékos emelése.

Az idei évben kedvező előjelekkel kezdődött meg a mesterséges szárítású Virginia dohány felvásárlása a Continental Dohányipari Csoportnál: a termesztés a tavalyinál 11 százalékkal nagyobb, 918 hektárnyi, javarészt a Nyírségben található területen zajlott, a szerződött mennyiség is növekedett 7 százalékkal a 2022-es évhez képest, 1019 tonnát kitéve. Mindezek mellett az időjárás jóval előnyösebbnek bizonyult a termelés szempontjából.

A betakarítási és a felvásárlási szezon eredményei ennek megfelelően jelentősen felülmúlták a 2022. évi mutatókat. 

Ugyan a társaság szakértői szerint a dohányszövetek némileg tartalmatlanabbak, mint amire az előzetes várakozások alapján számítani lehetett, a szívási minőség ideális, így 

az évjárat összességében egyértelműen sikeresnek tekinthető.

A több mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyárat birtokló, családi tulajdonban lévő Continental Dohányipari Csoport működése, a hazai dohánypiacon egyedülálló módon, vertikálisan integrált, azaz a dohánnyal kapcsolatos munkálatok teljes spektrumát lefedi a dohánytermesztéstől kezdve a dohánytermékek gyártásán át az értékesítésig. A DOFER Dohányfermentáló Zrt. a csoport dohánytermesztésért felelős tagja szerződi le és vásárolja fel a magyar dohánytermés egyharmadát.

A felvásárlási időszak ezzel még nem ért véget: 

a természetes szárítású, a Virginiához képest sokkal kisebb területen termesztett Burley dohány felvásárlása várhatóan januárban fejeződik be.

 

 

Continental Dohányipari Csoport dohány felvásárlás dohánygyár dohánypiac Virginia
Kapcsolódó cikkek