A Szlovákiai Fuvarozók Uniója (UNAS) hétfőn, 15 órakor újra lezárta a Felsőnémeti–Ungvár határátkelőt. A meghatározatlan idejű határblokáddal a lengyel és a magyar fuvarozókhoz csatlakoztak, akik szintén amiatt tiltakoznak, hogy az megkönnyítette az ukrajnai kamionok bejutását az unió területére – írja a pozsonyi Új Szó. A lap szerint a határátkelő blokádjának megkezdését az UNAS és a rendőrség is megerősítette.

VYSNE NEMECKE, SLOVAKIA - NOVEMBER 11: An aerial view of over 18-klilometre-long queue that occurred near the Vysne Nemecke border crossing after Polish truckers blocked three border crossings with Ukraine to protest against competition from Ukrainian drivers, near Vysne Nemecke, Slovakia on November 11, 2023. Polish truckers' protest by blocking three border crossings with Ukraine caused a day-long delay. The protest, initiated on Monday, restricts all freight except military cargo, marking the latest trade dispute between Poland and Ukraine. Robert Nemeti / Anadolu (Photo by Robert Nemeti / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: Robert Nemeti

A szlovákiai fuvarozók nem először állították fel a blokádot az ukrán határon, legutóbb december elsején, miután úgy ítélték meg, hogy az Európai Bizottság intézkedései miatt versenyhátrányba kerültek az ukrán fuvarozókkal szemben, ezért

azt követelték, hogy az Európai Bizottság (EB) azonnali hatállyal vezesse vissza az ukrán járművekre vonatkozó szállítmányozási engedélyek alkalmazását, amelyeket az ukrajnai konfliktus kezdetén törölt el.

Pár nappal később megszakították a blokádot, mivel a Miniszterek Tanácsa nem reagált érdemben a fuvarozók benyújtott panaszaira, így a Szlovák Szállítmányozók Uniója sztrájkkészültséget hirdetett. 

A szlovák közlekedési miniszter, Jozef Ráz úgy nyilatkozott, hogy Lengyelország előterjesztett egy javaslatot, amely az ukrán járművekre vonatkozó – az EB által eltörölt – szállítmányozási engedélyek rendszerének újraértékelését célozta. A lengyel fuvarozók szintén feloldották a blokádot az üres ukrán kamionok előtt. 

Ezt a javaslatot a visegrádi négyek csoportjából Szlovákia és Magyarország támogatta, Csehország semleges álláspontra helyezkedett. Ugyancsak támogató álláspontra helyezkedett a három balti állam, de több olyan ország volt, amely kifejezetten ellenezte az indítványt, és „az Ukrajna irányába kifejezendő szolidaritás szükségességét” hangoztatta – mondta Jozef Ráz.