A ZF német autóipari beszállító 24 milliárd forintos beruházással több mint 300 új munkahelyet hoz létre Kecskeméten és Debrecenben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető közölte, hogy a német tulajdonú ZF Chassis Modules Hungary Kft. lengéscsillapítókat, továbbá első és hátsó tengelyeket fog gyártani a BMW debreceni és a Mercedes kecskeméti üzemében 2025-től előállítandó elektromos autók számára. 

Szíjjártó Péter
német beruházás
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A projekt értéke 24 milliárd forint, amelyhez az állam 2,4 milliárd forintnyi támogatást nyújt, így segítve 313 új munkahely létrejöttét a két városban a hazánkban már ma is csaknem kétezer főt foglalkoztató vállalatnál – tájékoztatott. Rámutatott, hogy a BMW és a Mercedes gyárépítése számos német beszállító beruházását vonzotta Magyarországra, miközben a hasonló fejlesztésekért éles nemzetközi verseny zajlik, ahogy az a világ harminckét pontján jelen lévő ZF esetében is történt. Elmondta, ez a beruházási döntés is mutatja, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben Magyarország stabilitása rendkívül felértékelődött, ugyanis ez tudja biztosítani a előfeltételeit.

Szijjártó Péter azt is nyomatékosította, hogy az ellátást semmi sem fenyegeti, miután a kormány nem ideológiai, hanem fizikai kérdésként tekint erre az ügyre, ráadásul a földgáztárolók tele vannak, épül az új atomerőmű, illetve megtörtént a hálózatok összekapcsolása a környező államokkal. 

A gazdasági biztonságra is kitért, és azt hangsúlyozta, hogy ehhez folyamatos beruházásokra van szükség, mert minél több munkahelyet tudnak teremteni, annál előbb sikerül leküzdeni a kihívásokat. Az utóbbi kapcsán a magyar gazdasági sikereket méltatta, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt évek válságai ellenére sikerült tavaly megdönteni a beruházások, az és a foglalkoztatottság rekordját, és idén újabb hatalmas csúcsok várhatók. Azt is mondta, hogy ebben a sikertörténetben óriási szerepet játszik az autóipar, amelynek elektromos átállása terén Magyarország élen jár, ami hazánk mérete miatt ritkán fordul elő a technológiai forradalmakban.

A miniszter üdvözölte, hogy folyamatosan érkeznek a német beruházások Magyarországra, s ami szerinte még ennél is fontosabb: a már jelen lévő cégek is folyamatosan fejlesztésekről döntenek.