A hatékony és eredményes kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a magyar gazdaság válságálló és a jelenlegi nehéz helyzetben is stabil lábakon áll – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a Standard and Poor’s esti döntését követően. Hozzátették: ez tükröződik a hitelminősítő péntek este kiadott jelentésében, amely stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat, így újból megerősítette a magyar adósságbesorolást. 

Fotó: AFP

A jelentős hitelminősítők mindegyike befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot.

Magyarország pénzügyei kiszámíthatók, transzparensek és stabilak – írták a közleményben. 

Megjegyezték, hogy a szigorú költségvetési fegyelemnek köszönhetően a magyar államadósság csökkenő pályán van, miközben mértéke uniós átlag alatti szintet ér el. Az ikerdeficit megszűnt, a külkereskedelmi termékforgalom pedig újra többletet mutat. Ráadásul a nemzetközi tartalékok 40,9 milliárd eurós összeggel historikus, történelmi csúcson vannak, azaz Magyarország még soha sem rendelkezett akkora nemzetközi tartalékkal, mint novemberben. 

Magyarország megítélése a nemzetközi pénzpiacokon kedvező, így az ország finanszírozási helyzete stabil és biztonságos

– szögezték le. A tárca szerint töretlen a nemzetközi bizalom, amelyet a sikeres kötvényaukciók és az FDI folyamatos beáramlása jelez. 

A Magyar Államkincstár mellett idén az Eximbank és a Magyar Fejlesztési Bank is különösen sikeres kötvénykibocsátást bonyolított le, nagy érdeklődés mellett több mint 3 milliárd dollárnyi forrást bevonva nemzetközi befektetőktől. Az állampapírok hozamszintje pedig jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, június óta például az ötéves állampapírok hozama 2,4 százalékot mérséklődött. 

Az idei év az letörésének, 2024 pedig a növekedés helyreállításának az éve.

Azzal folytatták, hogy az infláció csökkentése jó ütemben halad, a kormány azt októberre egy számjegyűre, novemberre pedig már 7,9 százalékra csökkentette, miközben a hazai gazdasági környezet is egyre kedvezőbb képet mutat. A reálbérek nőnek, teljes a foglalkoztatottság, miközben történelmi mélyponton van az álláskeresők száma. A harmadik negyedévben az unión belül a magyar gazdaság bővült a negyedik legnagyobb mértékben. 

Az EU-ban évek óta a magyar beruházási ráta az egyik legmagasabb, ez idén sem lesz másképp, 26-27 százalék között alakulhat a mutató. 

A gazdasági kilátások folyamatosan javulnak, jövőre a növekedés újra visszatérhet a dinamikus, 4 százalékos tartományba – szögezték le. Hozzátették: tovább folytatódik a felzárkózás, és újabb lépést tehet hazánk afelé, hogy 2030-ra elérje az uniós átlagos fejlettség 90 százalékát. Ehhez az kell, hogy a lakosság fogyasztása bővüljön, a vállalkozások pedig beruházzanak, amit az egyre csökkenő hitelkamatok is támogatnak.

 

Viszlát GFM, rég találkoztunk, Nemzetgazdasági Minisztérium

Új gazdasági csúcsminisztérium van születőben, miután Nagy Márton a héten számos új feladatot kapott a Gazdasági Kabinet elnökeként, ennek a neve egy törvényjavaslat szerint újra a Nemzetgazdasági Minisztérium lenne. Várhatóan jövő szerdán szavaz az Országgyűlés a Hende Csaba által benyújtott törvényjavaslatról. Azonos nevű minisztérium már 2010 és 2018 között is létezett, előbb Matolcsy György, majd Varga Mihály vezette. A minisztérium a 2018-as választás után Pénzügyminisztériumként működött tovább, mellette 2022-ben jött létre a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.