A múlt héten lehetett utoljára vásárolni a Prémium (PMÁP) olyan sorozatából, amely kétéves csúszással követi az inflációt, és rendkívül sokan éltek is a lehetőséggel – derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adataiból.

Noha az ÁKK dob piacra újabb sorozatot a PMÁP-ból, a feltételek nagyot változtak, hiszen az első másfél évben már nem az idei alapján fizet majd kamatot, hanem annál jóval alacsonyabb, 9,9 százalékos hozamot nyújt a befektetőknek.

ill_IMG_8817_LUS
Fotó: Kallus György  / Világgazdaság

Nem meglepő módon a korábbi, magasabb kamatot fizető állampapírok értékesítésének végéhez közeledve hatalmasat ugrott az érdeklődés a PMÁP iránt, így az idei 48. héten 189,4 milliárd forint értékben vásároltak belőlük a magyarok, ami rekord a megtakarítási típus történetében. 

A PMÁP utáni roham a lakossági állampapírok egészében is új csúcsot döntött, hiszen mindent egybevetve 226,2 milliárd forintnyi lakossági forrás finanszírozta az államot a vasárnap véget ért héten. 

A korábbi csúcs a Bankmonitor számításai szerint egy januári hét volt, amikor a megtakarítók mintegy 217 milliárd forint kölcsönt adtak az államnak.

 

Az utolsó nagy roham eredményeként így a PMÁP 2033/I sorozat lett minden idők legsikeresebb lakossági állampapírja. Noha a korábbi sorozatok rövidebb futamidő és magasabb kamatprémium mellett kerültek piacra, azokból kevesebb fogyott, mint a közel 780 milliárd forintos értékesítést elérő 2033/I-ből.

Bár a megtakarítók feltehetőleg nem örülnek az alacsonyabb hozamnak, a kondíciók módosítása egybevág Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azon nyilatkozatával is, amely szerint a fogyasztás felpörgetése segíthet beindítani a gazdsági növekedést, ám az emberek az elmúlt hónapokban túlságosan óvatossá váltak, és a megtakarítási ráta a korábbi 5-6 százalékról 10-12 százalékig nőtt.