Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai alapján múlt héten 91,6 milliárd forintért fogyott a Prémium (PMÁP). Ez annak fényében különösen nagy összeg, hogy idén augusztus eleje óta hetente átlagosan 33 milliárd forintért vettek PMÁP-ot a megtakarítók. A Bankmonitor szerint a kiugró forgalom oka az, hogy a befektetők még utoljára bevásároltak a keddig elérhető inflációkövető állampapírból.

Budapest, 2019. november 4.Különböző névértékű Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) a budapesti Mammut postán 2019. november 4-én. Ezen a napon a Magyar Posta Zrt. megkezdte a MÁP Plusz értékesítését nyomtatott formában. A nyomdai állampapír hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg közel 2200 postai szolgáltató helyen.MTI/Máthé Zoltán Budapest, 2019. november 4.
Különböző névértékű Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) a budapesti Mammut postán 2019. november 4-én. Ezen a napon a Magyar Posta Zrt. megkezdte a MÁP Plusz értékesítését nyomtatott formában. A nyomdai állampapír hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg közel 2200 postai szolgáltató helyen.
MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Derült égből villámcsapásként érkezett a hír múlt héten, miszerint 

átmenetileg kivezetik az inflációkövető 2033/I sorozatszámú állampapírt, és helyette fix (alacsonyabb) kamatozású konstrukció érkezik. Az utolsó sorozat, melynek segítségével jövőre várhatóan 18 százalék feletti kamatot lehet zsebre tenni, már csak keddig vásárolható.

A fájdalmas kamatvágás előtti utolsó percekben a magyar befektetők hatalmas mennyiségű pénzt lapátoltak az állampapírba.

Az 2033/I sorozatszámú papír nagy népszerűségét az okozta, hogy kamatozása az inflációt követi: egészen pontosan a megelőző naptári év átlagos inflációja felett fizet 0,25 százalékpont kamatprémiumot. A 2023-as éves átlagos nagysága már minimális hibával előrejelezhető, így a Bankmonitor várakozása szerint az 2024-es kamata meghaladhatja a 18 százalékot.

Az állam ugyanakkor  arra törekszik, hogy mérsékelje a kamatkiadásait. Ennek egyik lépéseként döntöttek az inflációkövető állampapír kivezetéséről.

November 29-től új Prémium Magyar Állampapír érkezik, amely az első 1,5 évben (2025. április 20-ig) nem követi az inflációt, hanem fix, évi 9,9 százalékos kamatot termel.

Ez sokkal kedvezőtlenebb kamatozást takar a mostani papírhoz képest, ezért a befektetők lépéskényszerbe kerültek. A befektetők gyorsan reagáltak a megváltozott helyzetre: a Bankmonitor gyűjtése szerint az elmúlt héten 91,6 milliárd forint befektetés áramlott az utolsó inflációkövető Prémium Magyar Állampapírba. Ez kiugróan nagy összeg az utóbbi hetekhez képest, és minden bizonnyal el is fogyott volna a készlet, ugyanis az ÁKK hétfőn további 150 milliárd forintnyi állampapír rábocsátásáról döntött az eddigi 600 milliárd forintos meghirdetett mennyiségen felül.

Fotó: Bankmonitor

Az ÁKK legfrissebb közzététele szerint 2023. november közepén összesen 6 672 milliárd forintnyi PMÁP-befektetést tartottak a lakossági megtakarítók. Ha ez az állományt megszorozzuk egy óvatos 18 százalékos kamattal, akkor nagyságrendileg 1 200 milliárd forintos kamattömeg adódik, melyet a 2024-ben kezdődő kamatperiódusokban elvileg majd megtermelnek az inflációkövető állampapírok. Valójában persze ennél is nagyobb teher nehezedik az államra, hiszen a korábbi sorozatok a mostaninál nagyobb, gyakran 1 százalékpontot is meghaladó kamatprémiumot fizetnek az infláció felett.

Az Amundi, a legnagyobb európai vagyonkezelője szerint 2024-ben újra népszerűvé válhatnak az államkötvények, bár az inflációs és vállalati hitelkockázatokat továbbra is figyelembe kell venniük a befektetőknek. Azzal számol, hogy a magas kamatkörnyezet gazdasági lassulást fog okozni jövőre, ami általában jó forgatókönyv az állampapíroknak, de nem kedvez a vállalati kötvényeknek.