Reméljük, hogy a napokban zöldlámpát kap Magyarország támogatása az európai uniós helyreállítási alapból, így több száz milliárd forint értékű energiahatékonysági beruházás valósulhat meg – közölte az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden Zalaegerszegen.

STEINER Attila
Steiner Attila: több száz milliárd forint energiahatékonysági beruházás van tervben.
Fotó: Koszticsák Szilárd

Steiner Attila a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház diagnosztikai tömbjének energetikai felújítás utáni átadásán arról beszélt, hogy az uniós pénzügyminiszterek napokban esedékes találkozóján dönthetnek a Magyarország számára járó 1750 milliárd forint összegű támogatásról.

Ebből valósulhat meg több száz milliárd forint már betervezett energiahatékonysági program középületeken és a lakosság számára is, elősegítve ezzel is Magyarország energiafüggetlenségét.

Az államtitkár jelezte:

Dubajban most folyik a világ vezetőinek részvételével az a klímapolitikai csúcstalálkozó, amelynek témája, hogy miként tudjuk a korábban meghatározott másfél Celsius-fokon belül tartani a globális felmelegedést.

Magyarországnak nincs szégyenkeznivalója, 1990-hez képest mostanáig 37 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást, amivel világszinten is az élvonalba tartozik.

Napelem
A zöldenergiával csökken a károsanyag-kibocsátás.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A sikerességhez a zalaegerszegi kórházban is megvalósított beruházásokhoz hasonlóakra van szükség, hogy észszerűbbé váljon az épületek energiafelhasználása, csökkenjen a károsanyag-kibocsátásuk energetikai korszerűsítéssel, hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével.

Nagyon fontos, hogy ösztönzőt kínáljunk és eszközt adjunk a beruházók kezébe az uniós és hazai források jóvoltából

– emelte ki Steiner Attila.

Srágli Attila, az Országos Kórházi Főigazgatóság Pályázati és Projektkoordinációs Igazgatóságának vezetője azt emelte ki, hogy országszerte olyan beruházásokra törekszenek az egészségügyi intézményekben, amelyek nemcsak a betegek érdekeit szolgálják, de a dolgozók munkakörülményeit is javítják.

Folyamatosan egyeztetnek az intézményekkel, hogy a hiányokat minél inkább ki tudják küszöbölni, és a jövőben is hasonló fejlesztésekre törekszenek.

Gasztonyi Beáta, a kórház főigazgatója elmondta, hogy a zalaegerszegi egészségügyi intézmény diagnosztikai tömbje 1985-ben épült, a teljes üvegfelületű épület azonban télen kiengedte a hőt, nyáron pedig túlságosan felmelegedett, károsítva ezzel a gépeket is.

A 746 millió forintból megvalósított energiahatékonysági beruházás áprilisban kezdődött, és a tervezett 12 hónap helyett mindössze hét hónap alatt befejeződött.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy 1848-ban a régi ispita épületében 12 ággyal indult el a kórházi ellátás Zalaegerszegen, és a város ugyan soha nem volt fenntartója az intézménynek, mégis szoros az együttműködés az önkormányzat és a kórház között. 

Magyarországnak igaza lett: a nagyhatalmak döntöttek – az amerikaiaktól a svédekig már mindenki atomenergiát akar

Magyarország régóta atomenergia-párti, amely miatt számos kritika érte. Most úgy tűnik, a dubaji klímacsúcson fordulat történt a nemzetközi közösség álláspontjában.