A Magyarországra irányuló földgázszállítások extraadóját megszüntető törvény ma hivatalosan megjelent a bolgár közlönyben és ezzel hatályba lépett – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán pénteken.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A tárcavezető a Facebook-bejegyzésében azt írta, erről Marija Gabriel bolgár külügyminiszter kollégája tájékoztatta őt, akivel pénteken újra egyeztettek telefonon.

Ezzel is megvagyunk

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A Magyarországra irányuló földgázszállítások extraadójának megszüntetése azért kifejezetten fontos külpolitikai fejlemény mind Magyarország, mind Bulgária számára, mivel korábban a magyar külügyminiszter egyértelművé tette: amennyiben a bolgár büntetővám a továbbiakban is életben marad, a magyar fél kész fenntartani vétóját Bulgária schengeni csatlakozásával kapcsolatosan, elzárva ezzel az országot a belső határellenőrzés nélküli átjárását biztosító országok köréből.

A külügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy Magyarország az éves földgázfelhasználás 85-90 százalékát külföldi partnerektől szerzi be, ennek döntő többsége pedig déli irányból érkezik. Kiemelte, hogy Magyarország földgázellátásában jelenleg kiemelkedő szerepe van a Török Áramlat gázvezetéknek, ugyanis anélkül fizikailag lehetetlenné válna az ország gázellátása.

Nagyjából 5,5 milliárd köbméternyi földgáz érkezett idén a Török Áramlaton keresztül, az ország éves fogyasztása pedig 9-10 milliárd köbméter között lesz.

Szijjártó korábban rámutatott: ebben a helyzetben kifejezetten nagy kockázatot jelent Bulgária ellenséges lépése, mely veszélyezteti az Észak-Macedóniának, Szerbiának és Magyarországnak szánt földgáz átszállítását, a jogosságát pedig a Gazprom is vitatta, ugyanis mindenfajta előzetes tájékoztatás nélkül történt meg.