Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a hétvégén a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Stack,Of,20000,Hungarian,Forint,Banknotes,With,Ferenc,Deak,On
Fotó: Shutterstock

Az eurót hétfő reggel 379,03 forinton jegyezték a péntek esti 379,04 forint után. A dollár jegyzése 348,57 forinton áll 348,52 forint után, a svájci franké 400,49 forinton 400,16 után.

Hétfő reggeli jegyzésén a forint vegyesen áll az egy héttel korábbi kezdéshez képest: 0,4 százalékkal erősebben az euró, 0,2 százalékkal gyengébben a dollár és 1,6 százalékkal gyengébben a svájci frank ellenében.

Az év eleje óta a forint mindhárom devizával szemben erősödött: az euróval szemben 5,1 százalékkal, a dollárral szemben 6,6 százalékkal és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.

Hogyan változik a forint árfolyama az év végéig?

Ahogy arról a Világgazdaság írt, a 390-es szint környékén vagy felette fejezheti be az idei esztendőt a forint az euró ellenében az elemzői konszenzus szerint. A hét hazai befektetési szakértő bevonásával készült felmérés eredménye rámutat: az euró-forint árfolyamra rengeteg külső és belső tényező lehet hatással az év utolsó négy hónapjában, elsősorban azonban az MNB kamatpolitikája, a nemzetközi energiaárak alakulása és az európai uniós források megérkezésének kérdése befolyásolhatja a kurzus alakulását.

A hazai befektetési szakértőktől arra a kérdésre vártuk a választ, hogy az adatvezérelt működésre hamarosan átálló MNB várhatóan szigorú kamatpolitikáját látva hogyan alakulhat az euró-forint keresztárfolyam az év végén.

Zakár Tivadar, a BÉT kijelölt tanácsadójaként működő Univerz Invest Zrt. cégvezetője – a megkérdezett elemzők többségével egyetemben – a forint romlása mellett tette le a voksát. Zakár Tivadar kiemelte: a régiós valutákhoz képest a forint idegesebbnek tűnik, még az első féléves jelentős árfolyam-erősödés ellenére is. 

Az MNB adatvezérelt kamatpolitikáját is elfogadta a piac, azonban a recesszióban lévő magyar gazdaság és az nem könnyíti meg a forint helyzetét

– tette hozzá a szakértő.