BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BREAKING – Tízmilliárd eurót nyert vissza Magyarország Brüsszeltől

Erről az Európai Bizottság közleménye tájékoztat. Brüsszel úgy látja, bizonyos feltételeket teljesített Budapest, másokat nem, ezért mintegy 21 milliárd euró továbbra is befagyasztva marad.

Az Európai Bizottság közleménye arról tájékoztat, hogy „a kohéziós politikai finanszírozás egy részét nem tartják vissza tovább, így Magyarország elkezdheti igényelni legfeljebb mintegy 10,2 milliárd euró kiutalásait”. A jelenlegi árfolyamon ez mintegy 3900 milliárd forintot jelent. A hírre meglódult a forint árfolyama az euró ellenében. 

magyarország, brüsszel, varga, mihály
Fotó: Kiss András Kristóf / Varga Mihály / Facebook

A közlemény szerint még 2022 decemberében született bizottsági döntés arról, hogy az értékelés szerint több aggály miatt, többek közt a bírói függetlenséget illetően, Magyarország nem teljesítette a kohéziós pénzek kiutalásának feltételeit. Alapos vizsgálat és a magyar kormánnyal folytatott sokfordulós konzultáció után az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy a bírói függetlenség vonatkozásában teljesült a pénzek kifizetésének feltétele, így a legfeljebb 10,2 milliárd euró körüli összeg kiutalható.

A feltételnek tartósan teljesülnie kell, ezért a bizottság szorosan és folyamatosan figyelemmel követi a magyar intézkedések kivitelezését, és ha bármely ponton úgy látja, hogy a kifizetési feltétel mégsem teljesül, akkor ismét a pénzek visszatartása mellett dönthet – folytatódik a közlemény.

Weberék megpróbálták megtorpedózni

A jobboldali magyar kormány régi uniós politikai ellenfelei – miközben az európai vezetők a csütörtökön kezdődő év végi csúcstalálkozójukra készülnek – az utolsó pillanatban is megpróbálták megtorpedózni a visszatartott magyar pénzek kifizetését. A feltétel teljesülésének monitorozásáról szóló kitétel feltehetően az ő elcsendesítésüket célozza.

Manfred Weberék minden követ megmozgatnak, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós pénzeket

Négy nagy európai parlamenti frakció írt alá közös levelet, amelyben felszólítják az Európai Bizottságot, hogy ne fizessék ki Magyarországnak a neki járó uniós forrásokat. A testület hamarosan tízmilliárd eurót fizethet ki Magyarországnak, de Manfred Weber és társai mindent megtesznek, hogy ezt megakadályozzák. Szerintük az Orbán-kormány zsarolja az Európai Uniót.

A Budapestnek és Varsónak járó tízmilliárdok kifizetésének blokkolását Brüsszelben és a jobboldali kormányokat támadók köreiben azzal magyarázták, hogy a két országban sérültek a jogállamiság alapfeltételei, a magyar és a most távozott lengyel jobboldali kormány szerint azonban politikai megfontolások álltak a háttérben.

Mérvadó nemzetközi médiaorgánumok már hetekkel ezelőtt megszellőztették, hogy Magyarország hozzájuthat visszatartott pénzei legalább egy részéhez, ha nem torpedózza meg a háborúban álló Ukrajna pénzügyi megmentését célzó hatalmas csomag elfogadását a decemberi uniós csúcson. 

A miniszterelnök politikai igazgatója nem kertelt: ha megkapjuk az uniós pénzeket, akkor nem vétózzuk Ukrajna támogatását

A magyar miniszterelnök politikai igazgatója a Bloombergnek adott interjújában beszélt arról, hogy Magyarország mit vár el azért cserébe, hogy megszavazza Ukrajna további uniós támogatását. Orbán Balázs nem kertelt: ha Magyarország megkapja a neki járó 30 milliárd eurót, akkor Ukrajna is megkaphatja a segélyt.

A kormány álláspontja világos: Ukrajna gyors felvétele az unióba beláthatatlan következményekkel járna, nem szolgálná sem Magyarország, sem az EU érdekeit – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Országgyűlésben az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről című határozati javaslat vitájában.

 

Brüsszel csak az egyik kezével simogat – ez a harc nem ér véget

Ami a visszatartott EU-pénzeket illeti, a pohár részben megtelt, másképp nézve azonban nincsen teli.

A közlemény azzal folytatja, hogy még szintén 2022 decemberében született arról döntés, hogy magyar pénzeket tartsanak vissza, mert úgy íélik, hogy a közbeszerzések, az ügyészi eljárások, az összeférhetetlenségek, a korrupcióellenes harc és a közalapítványok területein sérülnek a jogállamiság elvei Magyarországon. A közlemény szerint a többszöri egyeztetések ellenére úgy látják, Magyarország nem kezelte ezeket a problémákat, ezért a bizottság nem támogatja, hogy a büntetést eltöröljék. Három kohéziós programban összesen 6,3 milliárd euró így befagyasztva marad. Mivel az egy éve az egyeztetési folyamatra megállapított mérföldköveket nem sikerült elérni, összességében 21 milliárd euró körüli összeget tartanak vissza még mindig – tisztázza a közlemény.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.