Jelentősen növekedni fognak a lottónyeremények 2024. január 1-jétől – erről a Szerencsejáték Zrt. tájékoztatott a Világgazdaság érdeklődésére.

20230302 Győr

A 9. legnagyobb összeget lehet nyerni az ötöslottón, 
Lottózás, lottóláz

Fotó: Csapó Balázs CSB
Kisalföld
Soha nem látott lottónyeremények jönnek Magyarországon: már januártól él az új rendszer – ez áll a háttérben. Fotó: Csapó Balázs/Mediaworks

Lapunk azért fordult az állami tulajdonú vállalathoz, mert a jövőre életbe lépő adóváltozások nyomán felmerült, hogy azok kedvezően befolyásolhatják,  az állami szerencsejátékon elnyerhető összegeket, magyarán, hogy emelkednek a nyeremények. 

Ezt tehát most megerősítette a Szerencsejáték Zrt.

De egyúttal azt is részletesen elmondta, hogy mit jelent ez a gyakorlatban. 

Miért változnak meg a lottónyeremények Magyarországon?

Még november elején számoltunk be arról, hogy sokakat érintő javaslatot terjesztett elő a kormány a parlamentnek. Fokozná ugyanis a legnépszerűbb szerencsejátékok iránti érdeklődést, ennek érdekében pedig hajlandó hozzányúlni az eddigi adózási rendhez is. Egészen pontosan arról van szó, hogy a szerencsejátékokon elért nyeremények mentesülnek az alól.

A jelenlegi szabályozás szerint a nyeremények minden esetben az szja-törvény szerint adóznak. Ez azt jelenti, hogy 15 százalékos levonás terheli a nyereményt. Ennek azonban nem a nyertesnek kell eleget tennie. Ő ugyanis eleve nettósítva kapja meg az összeget, vagyis a befizetési kötelezettséget előzetesen már levonják. Így a játékost a nyereménye után további adófizetési kötelezettség nem terheli.

Csakhogy januártól a lottónyeremények bruttó összegben következik be változás. A parlament november 21-én ugyanis elfogadta a kormányzati előterjesztést a 2024. január 1-jétől érvénybe lépő adóváltoztatásokról, amelynek értelmében az újévtől a lottónyeremények személyijövedelemadó-mentességet élveznek.

Milyen szerencsejátékoknál emelkedik a nyeremény Magyarországon?

Miután a nyeremények után született adókötelezettséget eddig a Szerencsejáték Zrt. fizette meg, az adókötelezettség azonban a jövő héttől megszűnik, ebből fakadóan a jövőben az elfogadott törvényjavaslatnak köszönhetően 

jelentősen növekedni fognak a nyeremények.

Az állami vállalat ezen felül azt is ismertette, hogy pontosan melyik játékot érinti a fejlemény. Eszerint 

  • az Ötöslottó,
  • a Hatoslottó, 
  • a Skandináv lottó, 
  • az Eurojackpot, 
  • a Luxor, 
  • a Joker, 
  • a Kenó 
  • és a Puttó esetében 

minden nyerőosztályban lényegesen meg fog növekedni a várható nyeremény. Azt ugyanakkor nem árulta el, hogy pontosan mennyivel. Így egyelőre nem tudni, hogy a felszabadult 15 százalékos szja-részt teljes egészében átengedik a nyerteseknek vagy annak csak egy részét. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy utóbbiról van szó, mert hogy a társaság röviden azt is megemlítette, hogy az alapjátékár változatlan marad.

Ami azért némiképp meglepő, merthogy a masszív a céget sem kerülte el. De előfordulhat, hogy a felszabaduló 15 százalékos adó összegéből valamennyit magánál tart a költségei kompenzálására.

Miért csak a lottónyeremények emelkednek?

Arra viszont kitért a Szerencsejáték Zrt., hogy miért éppen a fenti játékot játszóknak kedvez az új szabályozás. Ennek kapcsán arra mutatott rá, hogy a tradicionális lottójátékok a játékszenvedély szempontjából alacsony kockázatú játékoknak minősülnek. „Az ezt vizsgáló, nemzetközileg alkalmazott célszoftver a legalsó, alacsony kockázatú kategóriába sorsolja a számsorsjátékokat” – hívta fel a figyelmet.

Bejelentést tett a Szerencsejáték Zrt. elnöke: kiderült, mi lesz a lottózókkal

Az állami cég új napi játékot vezet be, és a fogadási rendszerét is fejleszti. A Szerencsejáték Zrt. hiába kapott riválist, ragaszkodik a piaci elsőségéhez. Jövőre elérheti az ezermilliárdos árbevételt.