Magyar gazdaság

Spúrok a magyar cégek, alig adnak év végi jutalmat

Nem valami bőkezűek a magyarországi vállalkozások, amikor év végi jutalomosztásról van szó: közülük csupán minden negyedik ad jutalmat idén dolgozóknak. A hazai tulajdonú vállalatoknál ráadásul még rosszabb a helyzet.

A versenyszférához sorolt hazai cégek negyede (26 százalék) tervez év végi jutalmat osztani a munkavállalóinak. Elsősorban a nagyobb, a külföldi (rész)tulajdonú, valamint az ipari és kereskedelmi társaságok körében elterjedt ez a gyakorlat közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához tartozó Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet a legfrissebb felmérését, amely során 1825 hazai vállalkozást kérdeztek meg a munkavállalóknak biztosított juttatásokról.

Female,Top,Manager,Or,Team,Leader,Quarreling,At,Employees,,Dissatisfied
Fotó: Shutterstock

A rendszeres, béren kívüli apanázsok mellett a vállalkozásoknak lehetőségük van arra, hogy egyszeri, alkalmi jutalmakat is adjanak az alkalmazottaknak, például az év végén, karácsonyi bónuszként. 

Ennek ellenére kétharmaduk (68 százalék) idén nem élt, illetve él ezzel a lehetőséggel, míg csupán 6 százalékuk mondta azt, hogy ugyan adott már ilyen egyszeri juttatást a dolgozóinak, még év közben. 

Az év végi jutalmak gyakoriságát jelentősen meghatározza a vállalat foglalkoztatotti létszáma. Az 1–9 fős mikrovállalkozásoknak mindössze a negyede (25 százalék) lepi meg karácsonyi bónusszal a dolgozóit, ugyanez az arány a 10–49 fős kisvállalkozásoknál már 50 százalék, az 50–249 fős középvállalkozásoknál pedig 63 százalék. A 250 fő feletti nagyvállalkozásoknak már csaknem a háromnegyede (72 százalék) oszt év végi jutalmakat.

Ágazati bontásban megállapítható, hogy év végi jutalmakra leginkább 

  • az ipari (35 százalék) és 
  • a kereskedelmi (34 százalék) cégeknél, legkevésbé pedig
  •  a szolgáltatás területén működő (23 százalék) társaságoknál számíthatnak a munkatársak. 

A tulajdonszerkezetet tekintve is szignifikáns különbség rajzolódik ki, miután amíg a tisztán hazai tulajdonú cégeknek a negyede (25 százalék), addig 

a külföldi (rész)tulajdonú vállalkozásoknak csaknem a fele (45 százalék) ad év végi jutalmat az alkalmazottainak.

Az év végén jutalmat osztók leggyakrabban pénzbeli bónusz formájában jutalmazzák kollégáikat, több mint négyötödük (83 százalék) él ezzel a lehetőséggel. A válaszadók mintegy harmada (32 százalék) rendez céges rendezvényt a munkatársaknak, ötöde (21 százalék) pedig természetbeni jutalmat (is) oszt, például ajándékot, ajándékutalványt, élelmiszercsomagot. Az egyéb válaszokon belül leggyakrabban a keretösszegének egyszeri, 200 ezer forintos emelését említették a válaszadó vállalkozások – erre 2023. augusztus 1. és december 31. között van lehetőségük.

Korábban mi is írtunk a decemberi jutalomosztásról: a munkavállalók ugyanis ilyenkor döntik el, hogy folytatják-e a munkát, vagy inkább odébbállnak. Egy rossz évzárással akár a jövő évet is tönkreteheti a munkaadó.

 

vállalat jutalom GVI bónusz
Kapcsolódó cikkek