Magyar gazdaság

Figyelmeztetés a munkáltatóknak: aki karácsonykor spórol a dolgozón, megkeserülheti januárban

A szakértő szerint óriási a tétje a decemberi jutalomosztásnak, a munkavállalók ugyanis ilyenkor döntik el, hogy az adott cégnél folytatják-e a munkát, vagy inkább odébbállnak. Egy rossz évzárással akár a jövő évet is tönkreteheti a munkaadó.

Minden év decemberében magyarok százezrei reménykednek, hogy megjutalmazza a munkaadójuk az egész éves teljesítményüket. Ez idén fokozottan igaz, a magas, 17-18 százalékos rengeteg helyen felemésztette a béremeléseket, masszív reálbérveszteséget előidézve. Emiatt egyáltalán nem mindegy, hogy a munkaadók észlelik-e a dolgozók elégedetlenségét, és valamilyen módon megpróbálják-e kárpótolni őket.

Stressed annoyed office employee manager having headache migraine at business meeting with his colleagues about business problem they have to solve. Stress at work or migraine concept.
Fotó: Shutterstock

Ilyenkor dől el, hogy folytatja-e a munkavállaló, vagy lelép a cégtől

„A munkahelyen a december tétje, hogy milyen hangulatban mennek el a munkavállalók a karácsonyi ünnepekre. Egy-egy rossz évzárás akár felmondási hullámot is elindíthat év elején” mondta a Világgazdaságnak Karácsony Zoltán, a HR Portál álláspiaci szakértője, aki szerint nagyon nehéz év van a hazai munkavállalók mögött, a többség jelentős reálbérveszteséggel zárja az évet. Tehát nem véletlenül várják a munkaadótól, hogy valamilyen módon kompenzálva legyenek. Elmondása szerint a legtöbb munkaadó a karácsony előtti napokban szervez céges karácsonyt, és ad valamilyen juttatást munkavállalóinak.

Ez általában 10–50 ezer forint értékű ajándék vagy pénzjuttatás.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy feszültséget okozhat a munkavállalók között, hogy ezek a jutalmak nem korábbi teljesítményhez kötődnek, ráadásul nincs differenciálás a munkavállalók között, mindenki ugyanazt kapja, vagy ugyanazért az összegért választhat egy listából.

Kevesebb lehet az idei bónusz

Klasszikus egyszeri juttatásokat kaphatnak a munkavállalók, az idei bónuszok nem biztos, hogy elérik a tavalyi szintet

mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője, aki emlékeztetett rá, hogy tavaly év végén nagyon jelentős a prémiumkifizetések történtek idehaza. A vállalatok az extrém inflációs környezetben úgy próbáltak segíteni a munkavállalóikon, hogy inkább egyszeri juttatásokat adtak, ahelyett, hogy az alapbért emelték volna meg. Emögött az az elgondolás állt, hogy ha normalizálódik az inflációs helyzet, akkor ne maradjon ilyen magasan a bérszínvonal.

Az idei év béremelései ugyanakkor azt jelzik, hogy a tavalyi juttatások javarészt beépültek az alapbérbe.

Ennek köszönhető, hogy a rendszeres keresetek is dinamikusan nőttek év közben. Ugyan nehéz éven van túl a magyar gazdaság, de vannak olyan ágazatok, ahol kifejezetten jó évet zártak. A feldolgozóipar bizonyos szegmensei, mint a jármű- vagy az akkumulátorgyártás például viszonylag jól teljesített. Virovácz Péter szerint ezekben a szegmensekben lehetnek bőkezűbbek a munkaadók az év végén.

600 ezer forint fölé emelkedhet a bruttó átlagbér decemberben

Tavaly október végéig 480 ezer forint körül alakult a bruttó átlagkereset, majd novemberben 544 ezer forintra, decemberben pedig 563 ezer ugrott a prémiumokkal. Mivel idén a bérdinamika kitartott, amivel gyakorlatilag egész évben 550 ezer forint fölött mozgott az átlagkereset, az átlagos bruttó fizetés az év utolsó hónapjában a 641–647 ezer forintot, míg a nettó a 427 ezer forintot is elérheti.

A bor és a pezsgő is adómentesen adható

Karácsony Zoltán arról is beszélt, nemcsak pénzt kaphatnak a munkavállalók, az utóbbi időben népszerűbbé váltak az élményajándékok, ilyenkor nem tárgyat, hanem egy programot kap vagy választhat a munkavállaló. Ez egy jóléti elem, amely erősíti a céghez tartozást, az összetartozás érzését, a munkaadó kifejezi, hogy fontos a munkavállaló a szervezet számára. Itt vannak adózási könnyítések is: a 10 százalékáig a csekély értékű ajándék és ajándékutalvány kedvezményesen (33,04 százalékkal) adózik, november 16-tól pedig egy kormányrendelet (451/2023. (X. 4.) szerint a bor és a pezsgő adómentesen adható üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként.

 

átlagkereset karácsony prémium
Kapcsolódó cikkek