Az Európai Bizottság legutóbbi értékelése szerint Magyarország az uniós gazdasági növekedési rangsor élmezőnyében lehet ebben az évben; 2,4 százalékos növekedést jósolnak a magyar gazdaságnak, ami lényegesen meghaladja az uniós átlagot, az 1,3 százalékot jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Brüsszelben, az MTI-nek adott nyilatkozatában. A tárcavezető az uniós tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozásán vett részt a belga fővárosban. 

Budapest, 2023. december 1.
Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a központi költségvetés és az államadósság 2024. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2023. december 1-jén.
MTI/Hegedüs Róbert
Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

A tanács napirendjét ismertetve elmondta, hogy a tagországok nagy hangsúlyt fektetnek a versenyképességre, és arra törekszenek, hogy Európa növekedési pályára álljon. Szerinte jó hír, hogy az Európai Bizottság legutóbbi gazdasági előrejelzése a magyar gazdaság 2,4 százalékos növekedését prognosztizálta 2024-re, de hozzátette, hogy a magyar kormány ennél magasabb 3,6 százalékos növekedést vár. 

Nagyon bízunk benne, hogy mindez együtt jár majd a versenyképesség javulásával is

hangsúlyozta Varga Mihály. Ukrajna négy évre szóló 50 milliárd eurós finanszírozásával kapcsolatban elmondta: a magyar álláspont az, hogy az eszközt évente kellene értékelni, ennek keretében az uniós bizottság megvizsgálja a forrásokra való igényt, illetve azok felhasználását, és ennek fényében dönt a következő évi folyósításról.

„Azzal a reménnyel fejeztük be a tanácskozást, hogy a február elsejei uniós csúcson, amikor végleges döntés születik az eszközről, a magyar javaslatokat is értékelni fogják. Törekedni kell arra, hogy az ahogy eddig is, minden tagország számára elfogadható megoldást dolgozzon ki” hangoztatta Varga Mihály.

Egész Európában példátlan, amire a magyar kormány készül

Ha helytállónak bizonyulnak a kabinet prognózisai, a magyar gazdaság növekedése 2024-ben éllovas lehet az Európai Unióban. A célul kitűzött hazai GDP-növekedés messze felülmúlja a régiós és a nyugat-európai várakozásokat.