„A malmok már nem tudják áremelés nélkül kigazdálkodni megnövekedett költségeiket – mondta el a Sonline Somogy vármegyei hírportálnak csütörtökön Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke.Hozzátette, 2022 februárja, azaz a háború kitörése óta a liszt ára változatlan.

20220803-kenyer-KA_13
Úgy tűnik, nem ússzuk meg a kenyér drágulását. Fotó: Kiss Annamarie  / Hajdú-Bihari Napló

Eközben a malmok szállítási költségei nagymértékben megnőttek, valamint a emelése és a magas energiaárak sem segítik a szektor helyzetét. Eddig csak azért nem emeltek, mert egy év alatt a búza ára felére esett.

Lakatos Zoltán szerint most már viszont nincs más lehetőség, a malmoknak emelniük kell a liszt átadási árát, mégpedig előreláthatóan januárban, illetve februárban, mintegy 5–10 százalékos mértékben.

Tízforintos emelésről beszélünk, az egy főre jutó lisztfogyasztás 80 kilogramm, az évi 800 forint többletkiadásból kétórás parkolás sem jön ki Debrecenben

– mondta el az elnök.

Nehezítette a magyar malmok helyzetét az is, hogy exportpiacaikat elfoglalták az ukrán termékek, ami miatt Romániába körülbelül 30–40 százalékkal kevesebbet szállítottak, s emellett Szlovákiába is kevesebb lisztet adnak el.

A liszt drágulása pedig meg fog jelenni a kenyér árában – ezt már Ojtó Lajos, az egyik kaposvári pékség tulajdonosa jegyezte meg a lapnak.

A szakember kiemelte, hogy nem csak a liszt ára, hanem a megnövekedett bér- és logisztikai költségek is nehezítik a pékségek helyzetét. 

Tóth Tamás, egy másik pékség tulajdonosa sem örül a lisztár­emelésnek.

Nem terveztünk áremelést, de a költségnövekedés miatt ki kell számolnunk, hogy kijövünk-e a tavalyi árakkal

 – mondta.