Nemzetközi gazdaság

Leváltották a román vámhivatal vezetőjét és az adóhatóság alelnökét az ukrán gabonatranzittal kapcsolatos panaszok miatt

Leváltotta Marcel Ciolacu román miniszterelnök csütörtökön Ion Cupát, a román vámhivatal vezetőjét és Sandu Costeát, az adóhatóság alelnökét a több mint egy hete forgalomlassítással tüntető gazdák és fuvarozók ukrán gabonatranzittal kapcsolatos panaszai miatt.

Ciolacu a kormányülés elején közölte: a cseréről Marcel Bolos pénzügyminiszter előterjesztése nyomán döntött, aki nagyon gyorsan reagált a tüntetőkkel folytatott tárgyalásokon felvetett vámügyi problémákra. A kormányfő ugyanakkor kifejezte reményét, hogy olyan tisztségviselők kerülnek a vámhivatal, illetve az adóhatóság élére, akik a gazdálkodók és fuvarozók minden jogos igényére már jövő héten megoldásokat találnak.

ROMANIA-FARMERS-TRANSPORTERS-PROTEST
A Romanian truck driver displays a banner on a truck on the road to Bucharest in Afumati village on January 16, 2024. All over Romania around 4,500 truck drivers and farmers slowed traffic around several cities, including the capital Bucharest, voicing a string of grievances from high tax rates to slow compensation payouts. Past days, protesters also gathered at border areas, temporarily blocking the northeastern border with Ukraine. The truck drivers are complaining over high insurance and tax rates and long waiting times at the borders. At the same time, the farmers are seeking speedier payment of subsidies and compensation for those affected by drought or by disruptions caused by the import of Ukrainian cereals. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
A gazdák azt állítják, a gabonatranzitot végző teherautók olykor több tonnával is könnyebbek, amikor megérkeznek a konstancai kikötőbe.
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

A gazdák a hatóságok passzivitását kifogásolták a romániai gabonacsempészettel szemben,

és azt sérelmezték, hogy az ukrán gabonát a román utakon külföldre szállító és a konstancai kikötőben hatalmas torlódást okozó kamionokat a hatóságok szerintük nem ellenőrzik ugyanolyan szigorral, mint a többi járművet. A tüntetők azt kérték, hogy tereljék külön forgalmi sávokba az ukrán gabonaszállítmányokat, illetve az EU-s teherautókat a határátkelőkön és a konstancai kikötőben.

Hétfőn a bukaresti kormány közleményben cáfolta, hogy Romániában feketén értékesítenék a más piacokra szánt ukrán gabona egy részét, a gazdák viszont azt állítják, hogy a gabonatranzitot végző teherautók olykor több tonnával is könnyebbek, amikor megérkeznek a konstancai kikötőbe az országba történt belépéskor végzett méréshez képest.

Az ukrán gabonatranzit ellen tiltakozó gazdák traktoraikkal a román–ukrán határ halmi átkelőhelye felé vezető utat is eltorlaszolták csütörtökön. Az Agerpres hírügynökség szerint azonban a személyforgalom a déli órákban zavartalan volt a halmi határátkelőn, csak a teherautók áthaladását akadályozzák a tiltakozó Szatmár megyei gazdák.

A szeretvásári (Siret) határátkelőt a tiltakozó akciók kezdete óta eltorlaszolták a tüntetők, ezért kedden már 150 ukrán és török sofőr demonstrált a város utcáin, amiért napok óta nem tudtak átjutni Ukrajnába. Csütörtökön mintegy 150 kamion már kiléphetett Romániából. A Suceava megyei hatóságok tájékoztatására hivatkozva az Agerpres azt írta: a Romániából Ukrajna irányába tartó kamionok tranzitja szerda reggeltől óránként tízkamionos ütemben zajlik, a Romániába való bejutás viszont továbbra sem lehetséges, az átkelő le van zárva Szeretvásárnál.

 

ukrán gabona orosz-ukrán háború tüntető
Kapcsolódó cikkek