Az elektromobilitás térnyeréséről, a luxusmodellek iránti kereslet növekedéséről, valamint a Kecskeméten gyártott modellek jó szerepléséről számolt be 2023. évi magyarországi értékesítését összegezve a Mercedes-Benz Hungária Kft. kedden.

109th Annual Chicago Auto Show 2017
Fotó: Bilgin S. Sasmaz / AFP

A társaság ismertette, hogy 2023-ban 4419 darab Mercedes-Benz személyautót regisztráltak Magyarországon, az értékesített modelleknek közül pedig már minden negyedik (639 darab) kecskeméti gyártású volt, valamint hogy a CLA (314 darab), az A-osztály (280 darab) és az EQB (45 darab) továbbra is jelentős szerepet töltött be a hazai eladásokban. Egy évvel korábban Magyarországon 5516 új Mercedes személyautót helyeztek forgalomba a márkakereskedők.

Az elektromos (EQ) és plug-in hibrid (PHEV) modellek népszerűsége nőtt 2023-ban: összesen 1463 darab talált gazdára.

Ez azt is jelenti, hogy minden harmadik regisztrált Mercedes-Benz személyautó EQ vagy PHEV modell volt. A PHEV szegmensben 1068 darab Mercedes-Benz modell értékesítésével a vállalat 20 százalékkal részesedik az országos PHEV-piacon. A tisztán elektromos modellek 395 darabos értékesítésével a hazai elektromosautó-piacon a vállalat 6,9 százalékos részesedést ért el.

A luxusmodellek további térnyerését jelzi Magyarországon, hogy a vállalat a Top End Vehicle (TEV) szegmensben is kiemelkedően teljesített: a regisztrált modellek több mint 22 százaléka (956 darab) ebből a kategóriából került ki. Az elektromobilitás és a luxusszegmens erősödésének trendje összhangban van a Mercedes-Benz globális stratégiájával, amelynek megvalósítását töretlenül folytatja az autógyártó – hangsúlyozzák közleményben.

A Mercedes-Benz Group AG 2023-as évre vonatkozó globális értékesítési adatai szerint a Mercedes-Benz Cars 2023-ban 2 043 800 járművet értékesített.

A társaság tisztán elektromos járműveinek (BEV) eladásai 2023-ban 73 százalékkal emelkedtek; a BEV- és hibrideladások a teljes személyautó-értékesítés 19 százalékát tették ki.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. legutóbbi lezárt évében, 2022-ben a személyautó-üzletág nettó árbevétele 140 milliárd forint volt. A társaságcsoport ebben az évben több mint 235 milliárd forint nettó árbevételt realizált Magyarországon.

A Mercedes a tavalyi évben is több elismerést tudhatott magáénak, köztük, hogy 2023-ban a kínai újautó-piacon a Mercedes autóival voltak a legjobban megelégedve. A JD Power felmérte a nemzetközi márkákkal való elégedettséget, a kategória abszolút győztese pedig a Mercedes-Benz lett, alig merült fel értékelhető kifogás vele szemben a válaszadók körében.