Már karácsony körül megindult, mostanra pedig már tombol az influenzaszezon, tájékoztatta a TEOL-t egy szekszárdi gyógyszertár vezetője. Mint azt a lap írta, az emberek felső légúti panaszaikra vásárolnak vény nélküli gyógyszereket, és továbbra is viszik a koronavírust kimutató teszteket.

Karnok Csaba20210611 Hódmezővásárhely Zrínyi utcai gyógyszertár.Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM) City magazin20210611 Hódmezővásárhely 
Zrínyi utcai gyógyszertár.
Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM) City magazin

Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Gellér Gabriella, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Tolna Vármegyei Szervezetének elnöke, szekszárdi gyógyszertárvezető a portálnak elmondta, hogy a tomboló influenzaszezonban a felső légúti panaszokra vény nélkül kapható gyógyszerek és a Covid-tesztek mellett láz- és fájdalomcsillapítókat vásárolnak a szekszárdiak,

keresik a torokfájásra a gyógyszereket, a szopogatótablettákat, rettentő sok orrspray fogy, valamint a forróital-porokat is viszik.

Sláger továbbra is a C- és a D-vitamin

Időnként megjelennek a hányással és hasmenéssel járó betegségi tünetek is, amelyre vény nélküli gyógyszereket, porokat, tablettákat, például széntablettát vásárolnak.

Ez a tünetegyüttes idén télen is megjelent, főleg a gyerekek körében, de ez akár nyáron is várható.

Ezen tünetekkel hozzánk forduló betegeknek arra is figyelniük kell, hogy ne száradjanak ki – tette hozzá a gyógyszerész.

Ismét erőre kapott a koronavírus Európában, van, ahol újra kötelező a maszkviselés

A briteknél már a Covid Juno alvariánsa terjed.

Szekszárdon is jellemző, hogy tömegével fogynak a metabolikus szindróma betegség elleni gyógyszerek. Ez a magas vérnyomás és a cukorbetegség mellett a magas koleszterinszintet foglalja magába.

Ezeket a készítményeket folyamatosan szedik a betegek.

A daganatos betegségekkel kapcsolatban jellemző, hogy a rákellenes gyógyszerek kórházi ellátást igényelnek.

A gyógyszertárakban szakorvosok által felírt, immunmodulátor készítményeket, valamint kiegészítő szereket, például hányáscsillapítókat, fájdalomcsillapítókat, kemoterápia mellékhatást csökkentő gyógyszereket rendelnek.

Már elérhető a térítésmentes influenzaoltás

Az oltást 3 évnél idősebbek kaphatják.