Novemberben az euróban számított értéke 3,8, az importé 25 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál, ezzel a termék-külkereskedelmi egyenleg 3,2 milliárd euróval javult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A termékkülkereskedelmi többlet csak abban a hónapban 1,7 milliárd euró volt, bár a KSH nem közölte a részletes adatokat, vélhetően a 2022 végi földgázbeszerzés okozta bázishatás is magyarázhatja az ilyen mértékű javulást. Mindenesetre tavaly ez volt a negyedik hónap, hogy 1 milliárd euró fölött volt a szufficit.

00111014Csepeli szabadkikötő, Mahart, hajó uszály, hajó, daru. konténerátrakó, csónakos a vizen, kavics, futószalag,Csepeli szabadkikötő, Mahart, hajó uszály, hajó, daru. konténerátrakó, csónakos a vizen, kavics, futószalag,
Fotó: Mediaworks

Októberhez képest is javult az egyenleg, miután a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 1,0 százalékkal nőtt, míg az importoldalon 5,0 százalékkal csökkent. 

A mai adat után szinte biztos, hogy tavaly ledolgozta a 2022-es 8 százalékát kitevő deficitet a külkereskedelmi forgalom, ami a vártnál sokkal gyorsabb helyreállásra utal. Az év elején még a GDP 2-4 százalék közé várták a deficitet elemzők.

Ami a konkrét adatokat illeti: 

  • A kivitel értéke 12,9 milliárd eurót (4888 milliárd forintot), a behozatalé 11,2 milliárd eurót (4237 milliárd forintot) tett ki.
  • A termék-külkereskedelmi többlet 1,7 milliárd euró (651 milliárd forint) volt.
  • A kivitel 77, a behozatal 75 százalékát az EU tagállamaival (EU27_2020) bonyolítottuk le.