Magyarországra látogatott Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki a tavaly őszi választásokat követően a második hivatalos külföldi útján érkezett Budapestre, ahol találkozott Novák Katalin államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

ORBÁN Viktor; FICO, Robert
Fotó: Koszticsák Szilárd

A pozsonyi Új Szó szerint a találkozón több kérdésben, elsősorban gazdasági témákban is egyeztetett egymással a két fél. Megállapodás született arról, hogy az első fejlesztési csomag mintájára újabb hosszú távú célokban állapodik meg egymással Szlovákia és Magyarország a határ melletti régiók infrastruktúrájának fejlesztésére. Robert Fico a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy egyeztetni fog a kisebbségi vonzatú ügyekről az újonnan kinevezett kisebbségi kormánybiztossal.

Soha nem fogok hozzájárulni egy szuverenitásáért küzdő ország megbüntetéséhez

jelentette ki Fico, majd hozzátette, hogy ezt az álláspontját a Magyarországgal kapcsolatos esetleges szankciók kapcsán is fenntartja. A két ország egyaránt módosítaná az uniós költségvetést, Orbán Viktor elmondása szerint Magyarország szorgalmazza, hogy külön-külön tárgyaljanak az ukrán segélycsomagról és az uniós büdzséről.

Az MTI szerint Orbán Viktor a találkozón azt mondta, hogy

a Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok sohasem voltak olyan jók, mint most.

Szerinte a két ország érdekei „legalább 99 százalékban egy irányba mutatnak”, mind a két ország számára fontos a szuverenitás. „Magyarország részéről és úgy érzem, hogy itt van azonosság nem örülünk a brüsszeli szuperállami kezdeményezéseknek, egyáltalán nem örülünk az illegális migrációt legitimálni akaró törekvéseknek, meg akarjuk védeni a határainkat, és mi akarjuk megmondani, kiket engedünk be az országunkba” – jelentette ki Orbán Viktor.  

A magyar miniszterelnök köszönetet mondott Robert Ficónak, amiért a szlovák rendőrök rendszeresen segítenek megvédeni Magyarország déli határait, és jelezte: cserébe Magyarország örömmel járul hozzá ahhoz, hogy az idei év elejétől közreműködjön a légtérrendészeti feladatok ellátásában a szlovák légtérben.